Iz Vlade Crne Gore kritikuju patrijarha zbog “srpske Sparte”

Iz Vlade Crne Gore kritikuju patrijarha zbog “srpske Sparte” Izvor: PIXSELL/Jurica Galoic

Potpredsednik crnogorske Vlade Zoran Pažin izjavio je da nimalo nije impresioniran pohvalama patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojima Crnu Goru naziva "srpskom Spartom" i poručio mu da će postati uvažen kao gost u Crnoj Gori čim shvati da su prošla vremena kada su zagovornici takvih ideologija "vedrili i oblačili regionom".

"Ovakva navodna pohvala ukriva neprihvatljivu ideologiju da postoji samo jedna pravoverna etnička i verska zajednica u Crnoj Gori, koja je starija i važnija od svih drugih, pa i od same države", rekao je Pažin za podgoričku Pobjedu.

Crnu Goru, istakao je, "stvorile su, izgradile i sačuvale njene različitosti i na tim vrednostima je u najtežim vremenima, uprkos pogubnim velikonacionalnim ideologijama, sačuvala mir i utrla put svojoj, evropskoj, budućnosti".

"Zato se danas nikako naši građani ne mogu prepoznati u ulozi 'Spartanaca' bilo čije velikonacionalne ideologije i ne mogu prihvatiti konstrukciju po kojoj postoji jedna superiorna etnička i verska grupa iz koje su se navodno izrodile sve ostale nacije i verske zajednice", poručio je Pažin.

Patrijarh Irinej u intervjuu Večernjim novostima rekao je da je Crna Gora "srpska zemlja, naša Sparta, a u njoj Srpska pravoslavna crkva mora biti ono što jeste i što je oduvek bila – stožer Pravoslavlja".

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stevan

Ko bi od vladika SPC, mogao da bude Patrijarh CPC, KADA BI SE IZJASNIO DA JE CRNOGORAC ? Mozda je Vladika Rade dokaz ?

0 0

Stevan

Na srecu svi su u pravu. Sta bi bili srpski akademici SANU, kada bi bili CRNOGORCI ?

0 0

clan elite

Na secu, patrijarh je nebitan lik u Crnoj Gori ...

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo