Brnabić: Izjava Skata skandalozna, Vulin adekvatno reagovao

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je skandalozna i neverovatna jučerašnja izjava ambasadora SAD Kajla Skata da Vlada Kosova "nije takozvana", jer je reč o "nezavisnoj i suverenoj zemlji".

Izvor: N1

Ocenila je da je ta izjava neprimerena ne samo diplomatski, nego neprimerena poštovanju domaćina, "a posebno kad je data u zgradi Vlade Republike Srbije".

Vi takvu izjavu ne bi trebalo da date, makar iz elementarnog, kućnog vaspitanja i poštovanja prema domaćinu kod koga ste, navela je premijerka.

Ambasador Skat je, kako je rekla, bio prisutan na sastancima sa mnom i nekim drugim američkim zvaničnicima, kada je ona "u više navrata reagovala da ako čujem da neko na sastancima u Vladi Republike Srbije naziva Kosovo državom, da će taj sastanak biti odmah prekinut i a oni zamoljeni da napuste Vladu Srbije".

Premijerka: Vulinova reakcija adekvatna

I posle toga da on dođe u Vladu i to izjavi je krajnje neprimereno, dodala je.

Ministar Vulin je, prema njenom mišljenju, dao adekvatan odgovor na Skatovu izjavu.

Premijerka je rekla da joj je žao što izjavu ambasadora Skata mora da komentariše u kompaniji Filip Moris koja je najveći investitor SAD u Srbiji i "pravi ambasador svoje zemlje".

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat u ponedeljak je rekao, na pitanje novinara, da kosovska vlada "nije takozvana već Vlada Kosova, jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji".

Predsednik Srbije izjavio je da "nažalost" nije bio prisutan kada je ambasador SAD Kajl Skat rekao da Vlada Kosova "nije takozvana" već vlada "suverene i nezavisne zemlje" i dodao da bi u tom slučaju ambasador dobio "pristojan, odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije".

Vučić je kazao da šta god da je Vlada Kosova za Vašington, za Srbiju je "takozvana".

Izvor: Tanjug

Ministar odbrane Alekasndar Vulin juče je reagovao na izjavu Skata navodeći da je ambasador zaboravio "da Srbija nije kolonija i da ne može da gazi njeno dostojanstvo". "Žao mi je što ambasador Skat svoju bahatost nije pokušao da pokaže na nekom događaju sa predsednikom Vučićem, jer bi tada naglavačke leteo iz Vlade", izjavio je Vulin.

Upitana o ovoj izjavi, premijerka Brnabić je rekla da je Vulin, prema njenom mišljenju, dao adekvatan odgovor. 

Komentara 112

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sakisa

Kosovo i njena vlada je tzv,samo u našim maštanjima i izjavama,a za ostali svet,više od polovine zemalja sveta,ona je nezavisna,čini mi se,čak nezavisnija od nas po mnogo pitanja,a što mi to ne shvatamo i prihvatamo,je naš problem.

0 1

Fikus

Fikus fikusu oči ne vadi!Našla se dva fikusa...Pa amerikanac im ne rekao kako stvari stoje i da se više ne zanose i lažu i zaj****aju ovaj narod.

14 1

yogi letac

Kako moze ambasador da leti iz Vlade??? Pa nije on ministar. Inace sto Brnabicka nije iz protesta napustila USAID za koji je radila u vreme kad su SAD priznale Kosovo?

31 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo