Koji problemi najviše muče slepe i slabovide u Srbiji

Obeležava se međunarodni dan slepih i slabovidih. Poznat i kao "Dan belog štapa", ovaj dan u Srbiji obeležava više od 12.000 slepih i slabovidih, koliko, prema podacima Udruženja "Beli štap", u našoj zemlji ima osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom.

Izvor: N1

Međutim, i ove godine dočekuju ga u uslovima smanjene pristupačnosti ključnim objektima, ali i informacijama.

Beli štap nije više samo simbol za ljude koji ne vide, već i za državu koja ne vidi njihove probleme. Problemi detektovani prilikom rekonstrukcije Ulice vojvode Stepe pre tri godine su rešeni, pa je grad u međuvremenu opremio 132 saobraćajnice sa više od 600 zvučnih semafora, dok je u još 17 opština širom Srbije instalirano 509 zvučnih uređaja. 

"To je naš posao, da rešimo probleme koji su zatečeni i da vam ovaj grad učinimo pristupačnijim", poručuje sekretarka za socijalnu zaštitu Beorgada Nataša Stanisavljević.

Ipak, ključni problem koji imaju osobe sa invaliditetom je pristupačnost – ne samo u vidu fizičkih barijera prilikom pristupa javnim površinama, objektima, prevozu, već i uslugama ili informacijama.

"Pristupačnost je osnovni preduslov za jednako ucešće i uključenost osoba sa invaliditetom u društvo, bez nje nema ravnopravnosti, inkluzivnog obrazovanja, školovanja ili zapošljavanja, samostalnog života ili kretanja, odnosno poštovanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom", rekla je Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Zaštitnik građana pripremio je izveštaj o pristupačnosti u 26 opština. Iako je Srbija usvojila više zakona i propisa koji se bave problemima koje imaju osobe sa invaliditetom i regulišu njihov položaj, pristupačnost ostaje ključni problem - i to ključnih objekata koje osobe sa invaliditetom najšešće koriste, kao što su lokalne institucije, domovi zdravlja, centri za socijalni rad i prostorije PIO fonda.

"Pristupačnost u Srbiji nije loša, pristupačnost u Srbiji nije dobra, ali je negde u razvoju", kaže Vidan Danković iz Udruženja za reviziju pristupačnosti.

I pored napora koje lokalne samouprave ulažu u eliminisanje fizičkih prepreka, informacione barijere su u drugom planu, dodaje se u izveštaju i preporučuje da se pozabave i tim segmentom života slepih i slabovidih. Delu loklanih samouprava problem je novac, ali on, ipak, nije ključna prepreka.

"Dešava se da imate ograničene resurse, ali u značajnom broju slučajeva, ukoliko se dobro planira i dobro rasporede sredstva, nisu problem uvek finanijska sredstva. Nekada je mnogo bitnije i veći problem da mi imamo svest da neke stvari treba da uradimo, da krenemo u tom pravcu pa ćemo jednu po jedinu oblast urediti", rekla je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović.

Međunarodni dan slepih i slabovidih obeležilo je i Ministarstvo za rad, susretom sa predstavnicima više organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom i najavilo da će ta institucija uvek pružati podršku projektima koji se odnose na poboljšanje uslova njihovih života.

Resorni ministar Zoran Đorđević saopštio je i da će predložiti da se odštampa serija poštanskih markica povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Naivni Srbin

Najveci problem SLABOVIDIH i SLEPIH osoba u nasoj zemlji je taj sto ih vecina sugradjana a i drzava"NE VIDI"...

3 0

gaga

Uskraceno im je pravo da glasaju, jednakost u obrazovanju, u dnevnim zivotnim aktivnostim...Kada bi se novca usmerilo sa novogodisnjeg ukrasavanja i izgradnje raznih trgova i drugog manje neophodnog trosenja, na njihove potrebe sigurno da bi se doprinelo njihovom kvalitetnijem zivotu. Cak kada bi i cene u poslanickom restoranu u Skupstini bile povecane za bar 20% i usmerio novac za njihove potrebe, znacilo bi.

17 0

Sonja Mogorjelo

Bravo za komentar! Gradjani,pružite ruku na ulici i prevozu,pomognite!

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo