Irinej u Crnoj Gori: Jedan smo narod, iako smo podeljeni

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je na Cetinju da "možda jesmo podeljeni, ali nismo razdeljeni", da mu je majka iz Crne Gore i da mu je drago što je ponovo u Crnoj Gori.

Izvor: N1

"Bio sam pre 1969/1970 godine upravnik u Ostrogu, te sam tada imao priliku da posetim gotovo celu Crnu Goru iz koje je i moja majka poreklom, tako da imam bliskost sa Crnom Gorom", rekao je on.

Irinej je rekao da ga raduje što je "sadašnja Crna Gora u odnosu na tadašnju u pogledu Crkve nešto što je normalno za Crnu Goru, da ima živu Crkvu, da ima sveštenstvo, monaštvo".

"Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne značni da smo razdeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele", rekao je Irinej.

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan Deseti kazao je da je, kada je stigao u Cetinjski manastir video ljubav, ljude koji su srećni. "Videli smo ljude koji su srećni, i sveti oci, sveštenici, monasi i narod", rekao je on.

"Ovo je naša mirna poseta, da svedočimo da smo braća, da imamo ljubav, da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju", rekao je Jovan Deseti, dodajući sve je to jedna porodica, "i ništa ne može da nas udalji jedne od drugih".

Mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije je povodom ranije izjave patrijarha Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija, rekao da je poglavar SPC mislio na 30 sveštenika koji nemaju dozvolu za boravak.

On je kazao da je danas u pratnji patrijarha bilo državno obezbeđenje, kao i da su na na ručak pod manastir Ostrog bili pozvani premijer Duško Marković, predsednik Milo Đukanović i predsednik Skupštine Ivan Brajović, ali da zbog ranijih obaveza nisu mogli doći.

Đenović: Reči sa Cetinja - svojevrsno izvinjenje

Draško Đenović Izvor: N1

 Reči koje su danas upućene sa Cetinja, analitičar Draško Đenović tumači upravo kao svojevrsno izvinjenje. 

"Ovo su definitivno poruke mira, i očigledno da patrijarh pokušava da na neki način ublaži poruku koju je imao pre nekoliko meseci kada je rekao da Srbi u Crnoj Gori žive gore nego u NDH. Sasvim je moguće da je neke stvari i izneo pod uicajem sovjih saradnika, koji su mu to možda tako i predstavili, a da je on jednostavno u skladu sa svojim temperamentnom, to onako slikovitije objasnio, što u svakom slučaju nije odražavalo pravo stanje stvari u Crna Gora. Definitivno na ovaj način patrijarh pokušava da ublaži te poruke, i da bude ono što treba da bude a to je vesnik mira", rekao je analitičar Draško Đenović.

Podsetimo i da je povod za patrijarhovu izjavu koja je izazvala diplomatsku buru bila namera podgoričkih vlasti da imovinu na koju pravo polaže Srpska pravoslavna crkva upiše kao državnu. Imovinsko stanje SPC u Crnoj Gori i ovoga puta je zanimalo novinare, pa su crnogorskog mitropolita Amfilohija upitali za vozni park, na šta im je on odgovorio "da ne ide da u 21. veku mitropolit jaše na magarcu".

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Beograd pod Arapima

Ja ne dozivljavam Crnogorce kao da smo isti narod . Ne secam se kada sam upoznao nekog Crnogorca da smo bili na istoj ili slicnoj talasnoj duzini . Hrvati ( i ako nisu omiljena nacija ) su mi mnogo blizi po nekoj svojoj kulturi , govoru , razmisljanjima .

7 8

Sonja Mogorjelo

Slažem se i da dodam Makedonci.

4 5

Ето

Ми и јесмо браћа,све остало је интерес политиканата и разних гуланфера.

67 26

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo