KC Niš gradi parking, na Zakon o restituciji se ne obazire

Brojni naslednici porodice Igić iz Niša u procesu restitucije pokušavaju da povrate više od tri hektara imovine svog dede, koja je 1940-tih i '50-tih oduzimana u delovima. Kažu da se Zakon u njihovom slučaju ne primenjuje, jer dok proces traje na tom zemljištu ne bi smelo da se gradi, a Klinički centar započeo je izgradnju parkinga.

Izvor: N1

Takođe, pokušavaju da povrate i imovinu koje je pripadala vojsci, ali sadašnji vlasnik - Grad Niš, to zemljište pokušavao je da proda investitorima, što Igići za sada uspevaju da spreče, ali sumnjaju da će, uprkos zakonu, uspeti da povrate išta od imovine koja je procenjena na više od milion evra.

Ne možete da snimate gradilište, poručuju iz obezbeđenja Kliničkog centra gde su u toku radovi na novom parkingu. Ne možete da uopšte i gradite, poručuje Nenad Igić.

"Dok je proces restitucije na tom zemljištu ne bi trebalo da se obavljaju nikakvi radovi, niti gradnja, bilo šta. Međutim, izgleda da to ovoj vlasti ne smeta", kaže Igić.

On se, kaže, poziva na zakon, u Kliničkom kažu – rade po zakonu i imaju sve neophodne dozvole da grade na zemljištu koje je vlasništvo Republike. 

Dva i po hektara bilo je vlasništvo porodice Igić. Oduzimano u delovima - 1950. za izgradnju porodilišta, zatim 1963. godine.

"Nama je jasno da deo na kome su izgrađeni objekti i koji je u funkciji, da to ne može da nam se vrati i da nam sledi obeštećenje. Međutim, postoji i deo koji 55 godina nije izgrađen i evo sada su počeli radevi na tom delu. Kako smo intenzivirali povraćaj imovine, tako je počela gradnja parkinga na tom delu zemljišta", priča Igić.

Zvanično neizgrađeno, po Republičkom geodetskom zavodu, jeste i nešto više od hektar zemljišta koje je nacionalizovano za potrebe vojske. Od 2010. je na master planu Ministarstva odbrane koja je zemljiše ustupilo gradu, a grad pokušavao da ga proda – kao neizgrađeno.

"Neverovatna činjenica da zemljište kao zemljište može da se proda, a ne može da se vrati bivšim vlasnicima", kaže Igić.

Ovaj hektar procenjen je na milion i sto hiljada evra, kada ga je Grad Niš prodavao. Kada bi vlasnici bili obeštećeni, po Zakonu o restituciji, ne bi mogli da od države dobiju više od pola miliona. A veruju da bi dobiliz natno manji iznos, pa Igić ne žele novac, već zemljište.

"Ja ne odustajem, boriću se dok god mogu", dodaje.

Do sada borba pred sudom traje dve godine.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mita

I onda se pitamo zasto svi odlaze odavde.E,zato!

35 1

Zbogom Pameti@realno

2011 je godina koja se koristi u ovom postupku...nisam iz nisa pa ne znam sta je bila namena te parcele 2011 godine...posto je klinicki centar u pitanju pretpostavljam da je dosta parcela bilo namenjeno za isti...te pretpostavljam i ta... Ali se iskreno nadam da nisam u pravu...

4 1

zoran

Kada se vodi Uprani spor u Zemljišnim knjigama mora biti upisano da se vodi spor Samo tako se blokira izgradnja.. To je slično kao sa hipotekom. Ako tog zapisa nema država kao investitor može privesti nameni na toj parceli.

14 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo