Preminula glumica Milena Dravić

Preminula glumica Milena Dravić Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslovenska glumica, preminula je noćas u Beogradu u 79. godini posle teške bolesti.

Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gde se nalazila na lečenju.

Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog pаrtnerа u profesionаlnom i privаtnom životu Drаgаnа Gаge Nikolićа.

Milena Dravić je rođena u Beogradu 1940. godine i jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica.

Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i tri "Zlatne arene" i šest srebrnih na Filmskom festivalu u Puli.

Zbog toga je smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Knjiga žalosti od večeras u Jugoslovenskoj kinoteci

Knjiga žalosti povodom smrti jedne od najvećih srpskih glumica Milene Dravić biće otvorena večeras u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Kako je najavljeno iz te ustanove, zainteresovani će moći da se upišu u knjigu žalosti svakog dana od 8 do 22 časa, do petka, 19. oktobra do 22 časa nakon čega će knjiga žalosti postati sastavni deo zbirke legata Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Večeras i sutra će u prostorijama Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 biti vanredno prikazana tri ostvarenja u kojima je Milena Dravić ostvarila zapažene uloge.

Večeras u 18 časova biće prikazano ostvarenje Dušana Makavejeva "WR Misterije organizma" iz 1971. godine, dok će sutra u 18 časova gledaoci moći da pogledaju "Prekobrojnu" Branka Bauera iz 1962. godine a u 20.30 časova i "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića iz 1980. godine u kom je Milena Dravić ostvarila ulogu za koju je nagradjena na filmskom festivalu u Kanu.

Sve projekcije u Kinoteci, kao i obilazak legata Milene Dravić i Dragana Nikolića, su besplatne.

Navodi se i da će od 1. do 5. novembra u Kinoteci biti održana velika retrospektiva filmova u kojima je Milena Dravić ostvarila nezaboravne uloge, medju kojima su ostvarenja "Vrata ostaju otvorena", "Čovek nije tica", "Hasanaginica", "Devojka", "Rondo", "Nije lako sa muškarcima", "Sutjeska".

Komentara 136

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Никола

Непоновљива наша Милена. Слава јој.

8 0

Petar

Fimska Diva veliki borac za pravdu!

11 0

Nena

Prelepa glumica i zena, slava joj.

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo