Mali: Srbija najbolja u regionu po indeksu ljudskog kapitala

Mali: Srbija najbolja u regionu po indeksu ljudskog kapitala Izvor: N1

Ministar finansija Siniša Mali rekao je, komentarišući rezultate novog Indeksa ljudskog kapitala (Human Capital Index, HCI) koji je objavila Svetska banka, da je Srbija pozicionirana najbolje od svih zemalja u regionu, kao i da je zauzela bolje mesto od mnogih razvijenijih država.

"Srbija je zauzela 27. mesto od 157 zemalja na ovoj listi Svetske banke, i bolja je od mnogih ekonomski razvijenijih zemalja, kao što su Kina, Rusija, Španija… Zanimljivo je i da smo samo jedno mesto iza Belgije i par mesta iza SAD, koje su najrazvijenije zemlje u svetu. Ovo je još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje smo postigli u prethodnom periodu i podsticaj da još jačim tempom idemo dalje", ocenio je Mali.

Indeks HCI meri doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika i sastoji se iz pet pokazatelja.

 On je naglasio da ti rezultati pokazuju da mladi imaju budućnost u Srbiji, te da država može da im pomogne da razviju u punom kapacitetu svoje potencijale.

"U tom kontekstu su najvažniji zdravstvo i obrazovanje, i u odnosu na stanje u tim oblastima se upravo i izračunava koja zemlja je na kojoj poziciji. Ovo znači da smo na dobrom putu i da treba da nastavljamo da ulažemo u te sektore, kako bismo dalje razvijali ljudske kapacitete i podsticali privredni rast. Ne smemo da dozvolimo da mladi odlaze iz zemlje i zato imamo obavezu da im obezbedimo kvalitetne uslove za život", istakao je ministar finansija.

Svetska banka je uradila indeks HCI za 157 zemalja kako bi se izmerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika.

Indeks HCI se sastoji iz pet pokazatelja: verovatnoća da se doživi peta godina života, očekivani broj godina školovanja, harmonizovani rezultati na testovima kao mera kvaliteta učenja, procenat 15-ogodišnjaka koji će doživeti starost od 60 godina i udeo dece koja ne zaostaju u rastu.

Prema indeksu ljudskog kapitala, 99 od 100 dece rođene u Srbiji će doživeti 5. rodjendan i očekuje se da dete koje sa četiri godine krene u predškolsku ustanovu završi 13,4 godine školovanja do 18. rođendana.

Dete koje se danas rodi u Srbiji dostići će 76 odsto svog punog potencijala sa 18 godina, izračunala je Svetska banka.

Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Batanidza

Па да. Кад се погледа ваша странка и посланички ваш клуб све доктор до доктора, а најача вам је титула доктора у плагијатима и куповини тих диплома. Нажалост ту је Србија најача како си ти приметио.

16 200

Vas Obožavalac

Neukusno je iznositi ovu vrstu statistike dok su ti radnici najlosije placeni u Evropi. Hermeticka odvojenost politicara dovodi do ovih narazumnih izjava. Vise bi smo voleli da nismo najbolji ali sa nekom osrednjom evropskom platom. Zaista je ministarski kadar tanak u Srbiji.

9 250

Djoka

Sve nam je bolje i bolje Sve nas je manje i manje Mali vladaju s Malim Mali se bogate abnormalno Mali nas lazu Mali falsifikuju Mali je zakon.....

8 201

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo