Tači: Makron podržao pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca

Tači: Makron podržao pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Izvor: AFP/Odd ANDERSEN

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je dobio podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona za što skorije postizanje pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije, uz mogućnost korekcije granica koja bi podrazumevala pripajanje Preševske doline Kosovu.

"Predsednik Makron snažno podržava dijalog Kosova i Srbije i mogućnost da sporazum bude postignut što je pre moguće, idealno za kratko vreme i sa realnom mogućnošću za korekciju granica. To podrazumeva uključivanje Preševa, Medveđe i Bujanovca u granice Kosova", rekao je Tači za TVSH, a prenosi Kossev.

Tači je naveo da bi takav scenario "otvorio sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo", da ne bi "uzimao u obzir ograničenja na osnovu etničke pripadnosti", već održavao "multietničnost na Kosovu i perspektive izgradnje građanske demokratije u zemlji".

Dodao je da ga je Makron savetovao i predložio mu da što pre zaključi sporazum Kosova i Srbije.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Igor

E ovako. Rođen sam blizu Medveđe, na ovoj "našoj" strani. Nikad nisam imao problema sa Albancima, nit sam čovek koji razdvaja ljude po veri i nacionalnosti. Ali nikako ne mogu da razumem trpanje Medveđe u ovu priču, jer u celoj opštini živi manje od 100 albanaca, po popisu iz 2011. Čak i po popisu iz 2001, pa i ranije iz 1991, njih je bilo nešto više od 20%,a cela opština broji jedva 7500 ljudi. Ja ne znam o čemu ovaj lik priča kada pominje Medveđu, stvarno mi nije jasno. Drugo, to stanovništvo što je tamo ostalo da živi ne bi ni sam Bog naterao da žive na Kosovu pod upravom Tačija, makar svi odmah uzeli puške u ruke iako u proseku imaju svi preko 50 godina. Tamo svaka kuća ima po 2 lovačke puške i još po nečega pride, stanovništvo je većinski crnogorskog porekla (seobe učinile svoje), niko ne bi smeo na prag da im se pojavi.

89 1

Marko

I Monaco i Nica...

231 3

Micia

Monaco je kneževina, a Nica – od reke Var pa do Ventimiglie je bila italijanska dok je Garibaldi nije dao Francuzima u zamenu za pomoć u oslobodjenju od Austrijske vlasti pa su ih Francuzi prevarili. Francuzima je kritična Korzika koja odavna želi da se odcepi i Bretanja a da ne govorimo o Alzasu i Loreni gde se i danas govori pola nemački – pola francuski

11 145

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo