Popović u Moskvi: Rusko tržište otvoreno za hranu iz Srbije

Popović u Moskvi: Rusko tržište otvoreno za hranu iz Srbije Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

Srpski minsitar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev ocenili su na sastanku da su vrata ruskog tržišta potpuno otvorena za poljoprivredne i prehrambene proizvođače iz Srbije.

Patrušev je pozvao srpske proizvođače da u većem broju dođu u Rusiju i iskoriste bescarinski sporazum koji je na snazi između dve zemlje, saopštio je Popovićev kabinet. 

Kako se navodi, Popović i Patrušev su ocenili da taj sporazum, koji omogućava trgovinu svim poljoprivrednim proizvodima bez carina, predstavlja jedinstvenu šansu za unapređenje poljoprivredne saradnje Srbije i Rusije. 

Popović je rekao da će se kao član međuvladinog komiteta Srbije i Rusije "lično angažovati" da bilateralna saradnja u oblasti poljoprivrede i prehrane bude maksimalno povećana, "jer je to sektor koji ima najveći potencijal za rast i koji može da donese brzu i konkretnu korist svim građanima Srbije", dodaje se u saopštenju. 

"Srbija je jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede. Srpski institut Biosens razvija inovaciona rešenja za poljoprivredu zasnovana na veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari. Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta i precizno planiranje prinosa. Naši partneri iz Rusije zainteresovani su da ta rešenja primene u svojoj zemlji", kazao je Popović. 

Popović je uputio poziv Patruševu da poseti Srbiju, što je ruski ministar prihvatio i najavio da će najkasnije početkom sledeće godine doći u posetu Srbiji.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Profesor

Pilici li su? Svinjske glave? Papci?

3 0

Bobo

A dugo najavljivani Fijat. Nemamo mi robu za Ruse, sem susene sljive.

50 0

Majkič

kad izvezu hranu tamo ovde je sve duplo skuplje.

13 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo