Na protestu protiv Komšića u Mostaru oko 10.000 Hrvata

Na protestu protiv Komšića u Mostaru oko 10.000 Hrvata Izvor: N1

Oko 10.000 Hrvata učestvovalo je na protestu u Mostaru protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Okupljeni su upozorili da se suživot u BiH ne može graditi negiranjem političke volje Hrvata i pozvali su na izmene Izbornog zakona.

"Želimo dati do znanja svim građanima BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti koji traže da se poštuju naši interesi, naši zahtevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi BiH i ako žele dobro BiH da trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH'', rekao je Petar Ćavar.

Uz isticanje transparenata #notmypresident i naconalnih zastava u BiH, Hrvati su se okupili na prostoru univerzitetskog Kampusa na poziv neformalne Facebook grupe 'RIP Democracy in BiH'.

Koloni koja je završila svoju šetnju kod kancelarije u Mostaru koju je otvorio odlazeći hrvatski član Predsednštva BiH Dragan Čović priključili su se i Hrvati koji su pristigli iz susednih opština.

Kolona s ljudima koja je ispunila glavne ulice Mostara je u jednome trenutku bila dugačka skoro kilometar.

Ispred Čovićeve kancelarije u Mostaru brojni su zapalili sveće i time, kako su objasnili, simbolično poslali poruku o hrvatskoj prisutnosti u BiH i gaženju njihovih prava.

Komšić je nedugo nakon što je izabran za člana Predsedništva BiH najavio da će zatvoriti kancelariju i ponuditi je studentima, ali su ga odmah odbili studenti univerziteta na kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Komšića su nazvali personom non grata.

Komšić je pobedio u izbornoj trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH protivkandidata Dragana Čovića. Hrvatske stranke i brojna udruženja, kao i pojedinci upozoravaju da je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka koji su brojniji u Federaciji BiH.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Razum

E čim se oni bune, znači da je čovek ispravan. Šta se pozivaju na demokratiju, pa zar nije na izborima dobio mandat a ne na plemenskom savetu.

50 23

Buki

Po istom zakonu je pre 4 godine pobedio Covic. Tada im zakon nije smetao.

95 14

Anka

smeta im jer nije sovinista. Ne uklapa se u ono sto nam naturaju vec 30 godina.

33 21

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo