Komšić posle hrvatskih, uznemirio i duhove u Beogradu

Posle negodovanja u Zagrebu zbog stavova o Pelješkom mostu, novoizabrani član predsedništva BIH Željko Komšić uznemirio je duhove i u Beogradu. Na njegovu izjavu da je Kosovo nezavisna država, šef srpske diplomatije poručuje da bi Srbija mogla da reaguje recipročno.

Izvor: N1

I pre nego što su stupili na dužnost, novoizabrani članovi Predsedništva BiH otkrivaju karte.

"Moja pozicija je apsolutno jasna. Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi bilo pametno da BiH prizna Kosovo, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke", kazao je Komšić, novoizabrani član Predsedništva BiH.

Za ovu izjavu iz Beograda ne stiže apalauz, već opomena.

"BIH nije priznala Kosovo, i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti", odgovorio je Dačić.

 Budućnost, saradnja i dobri odnosi sa Bosnom i Hercegovinom - predsednik Srbije tvrdi da su upravo to razlozi zbog kojih ne odgovara Komšiću.

"Bolje je ponekad, čini mi se, prećutati, manje štete u budućnosti. Svakako da nisam naročito srećan zbog takve izjave", izjavio je Vučić.

Takve izjave ne obećavaju bolje odnose Beograda i Sarajeva, veruje diplomata Zoran Milivojević.

"Ne možemo očekivati da dođe do proboja u bilateralnim odnosima", kazao je Milivojević.

Istu sudbinu deliće bilateralni odnosi Sarajeva i Zagreba, ocenjuje.

"To vodi u prilog jedne, ja bih rekao, neprirodne saradnje Srbije i Hrvatske, jer je sasvim jasno da će se i Beograd i Zagreb zalagati za one pristupe koji afirmišu nacionalne interese tamo. Dakle, to ne ide u prilog jačanju BIH, nego naprotiv, u prilog njenom slabljenju", naglašava Milivojević.

Priloge ovakvom stavu, novoizabrani članovi Predsedništva, koje čekaju fotelje u Sarajevu, ne prestaju da daju.

"Ukoliko ne bude te zastave, naše zastave Republike Srpske, ja ne vidim razlog da tamo se pojavljujem", kazao je Dodik.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petar

Čovek šatro želi da smiri međuetničke tenzije u BIH, a ovamo podgreva međudržavne tenzije na ex-Yu prostoru. A verovatno to i namerno radi jer je iskalkulisao da takvim potezima dobija podršku šire ciljne grupe u BIH. Svi političari sve rade zbog vlasti pa i oni koji se rasipaju skromnošću. I ovaj naš svaka dva dana već 5 godina govori "ako treba ja ću da odem"...

18 263

crni domino

Pojedine izjave Komsica su cisto laprdanje i bruka za Hrvatski narod koga uvazavam.

74 18

Zemunka 3 Generacije

Covek je rekao njegovo misljenje. Shvatite da svako IMA PRAVO na svoje misljenje. Postujte drugacije misljenje.

43 149

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo