Optužnice zbog planiranja terorističkih napada na Kosovu

Optužnice zbog planiranja terorističkih napada na Kosovu Izvor: N1

Istraga Specijalnog tužilaštva Kosova otkrila je da je teroristička grupa sastavljena od građana Kosova planirala terorističke napade na dve diskoteke u Gračanici, na pravoslavnu crkvu u severnom delu Mitrovice, kao i samoubilačke napade na KFOR i na ciljeve u Francuskoj i Belgiji. Protiv njih su podignute i optužnice.

Specijalno tužilaštvo Kosova je prošle nedelje podiglo optužnicu protiv šest osoba za dela vezana za terorizam.

Prema saznanjima prištinskog portala Kallxo koji je imao uvid u optužnicu Specijalnog tužilaštva Kosova, objašnjava se način funkcionisanja, finansiranje i ciljevi ove terorističke grupe, čiji su pripadnici u međuvremenu uhapšeni. 

Grupa uhapšenih je bila povezana sa visokim strukturama Islamske države, odakle je dobijala finansijsku pomoć, dok su sredstva, prema izjavama optuženih, trebalo da budu uplaćena preko Kirgistana, Uzbekistana ili Rusije. 

Šestorica Kosovara, od kojih nekoliko njih sa stranim državljanstvom, su prema optužnici planirali napad na diskoteke "Kambodža", i "Insomnia" u Gračanici, kao i pravoslavnu crkvu u Severnoj Mitrovici, pa do do samoubilačkih napada na KFOR.

U optuznici se dodaje da je do novih planova za napad doslo nakon sto su optuzeni bili neupesni da izvedu napad na fudbalsku utakmicu Albanija - Izrael novembra 2016.godine. Jedan od optuženih Bujar Behrami, koji je u svojoj odbrani prihvatio optužbe, objasnio je da su u sprovođenje terorističkih akata hteli da uključe osobe koje su već bile kažnjene i čekali su da im istekne kazna za terorizam. 

Bio je, takođe, planiran napad na praznike poput Božića ili Uskrsa, ali zbog nedostatka ljudi plan je odložen za sledeće praznike, kao što je Vidovdan. 

Takođe, u optužnici se navodi da je cilj uhapšene grupe bio formiranje organizacije, koja bi sprovela terorističke napade na Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Više detalja saznajte od Zane Cimili:

Izvor: N1

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo