Pozicija Srbije po prosečnim cenama goriva u regionu

Pozicija Srbije po prosečnim cenama goriva u regionu Izvor: N1

Srbija je po prosečnim cenama benzina BMB 95 na šestom mestu u regionu jer litar košta 1,319 evra, a po prosečnim cenama dizela na četvrtom mestu jer litar košta 1,415 evra, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Skuplji benzin BMB 95 od Srbije imaju, kako se navodi, Grčka, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, a jeftiniji Madjarska, Rumunija, Makedonija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Bugarska.  

Dizel je jeftiniji u Sloveniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Mađarskoj, BiH, Bugarskoj i Makedoniji nego u Srbiji, a skuplji je u Albaniji, Grčkoj i Hrvatskoj.  

Trend rasta cene nafte "brent" koji je uspostavljen 15. avgusta, kako se navodi UNKS, zaustavljen je 3. oktobra i za prethodnih mesec i po dana ta nafta poskupela je za 22 odsto i barel je 29. septembra koštao 86,29 dolara, što je najviša cena u poslednjih četiri godine.  

Dodaje se da uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za "crnim zlatom", zbog čega se ove nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana.

"Istim tempom su se kretale i kotacije benzina i dizela, što je izazvalo permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije", naveo je UNKS.   Ističe se da je ponuda dizel goriva opala, pre svega, zbog višemesečnih problema u dopremanju goriva Dunavom iz uvoza, pa su usled izuzetno niskog vodostaja brodovi za prevoz derivata nafte u stanju da utovare jedva jednu trećinu svog kapaciteta.

Tagovi: benzin , cena

Komentara 61

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dimitrije Pantić

Cena dizela u veleprodaji na dan 12.10.18 161,70 din/l. Na pumpama će biti 172 din za nekoliko dana

9 0

Dragan

177

3 0

Zaklina

Sa dve noge i isto toliko ruku Srbin je isto sto i Amerikanac😉a pricanje praznih prica je globalna pojava😂😂

12 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo