Roditelji u Novom Sadu za zabranu večernjih izlazaka dece

Roditelji u Novom Sadu za zabranu večernjih izlazaka dece Izvor: REUTERS/Stephanie Keith

Savet roditelja đaka osnovnih i srednjih škola Novog Sada podržao je predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama da se mlađima od 16 godina zabrani da bez pratnje punoletne osobe koja za njih odgovara, zimi budu van kuće posle 22 časa, a tokom leta posle ponoći.

Savet je u saopštenju podržao i predlog da se maloletnicima zabrani ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 časa.

Roditelji su podržali mere za borbu protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih, po "Islandskom modelu", koje je predložilo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu.

"Apelujemo na Grad da predložene mere usvoji i detaljno razradi, pri čemu posebno treba da se vodi računa da se deci prvo ponudi alternativa", piše u saopštenju.

Roditelji tako predlažu "da se obavežu škole da obezbede besplatno bavljenje sportom učenicima svih uzrasta, obavezna takmičenja u svim sportskim disciplinama između škola, da organizuju vannastavne aktivnosti u vidu radionica u kojima će ispoljiti svoju kreativnost, da deo nastave izvode u prirodi i da organizuju obuku svih roditelja o problemu narkomanije i alkoholizma".

Savet roditelja je od gradskih vlasti zatražio i da obezbede deci kolektivne posete muzejima i drugim ustanovama kulture.

Na konstitutivnoj sednici Opštinskog saveta roditelja đaka osnovnih i srednjih škola Novog Sada za tekuću školsku godinu, u sredu je za predsednicu izabrana Jelena Desnica, a Dragana Ćorić za njenu zamenicu.

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Targaryen

Vidite vežite ih za radijatore još... autoritarna vlast rađa autoritarne ideje.

6 7

Morana

Prekopirali su model Islanda koji je zapravo imao efekta. Bravo, Novi Sad!

9 5

Ideja

Da samo roditelj moze biti odgovoran za razvoj deteta je smesna. Deca slusaju roditelje u najboljem slucaju do puberteta, onda nalaze autoritete van kuce. U drustvu, na TVu, netu, po klubovima... Slazem se da treba zabraniti i to na drzavnom nivou. Pored toga, zabraniti koroscenje ,,pametnih" telefona. Moze telefon, ali bez kamere i pristupa internetu, u skolama da bude zabranjeno koriscenje. I na kraju, ograniciti upotrebu interneta kod kuce.

6 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo