Novi dan o uzrocima nesreća na putevima Srbije

Novi dan o uzrocima nesreća na putevima Srbije Izvor: N1

U Novom danu govorićemo o uzrocima nesreća na srpskim drumovima - nepažnji, bahatoj vožnji, lošim putevima, lošoj signalizaciji, ali i starosti automobila.

Uvođenjem inteligentnih transportnih sistema - ITS i postavljanjem meteo stanica kraj puteva smanjio bi se broj lančanih udesa i saobraćajnih nesreća poput one na auto-putu Beograd-Niš, rečeno je u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

Na koji način bi funkcionisali ovi sistemi? Koliko je izvesno da se to ostvari? Oktobar je, inače, najkritičniji mesec u godini za vozače teretnih vozila koji izazivaju četvrtinu od ukupnog broja saobraćajnih neseća , izjavila je direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević. Uzroci nesreća na srpskim drumovima su složena stvar - nepažnja ili bahata vožnja, loši putevi, loša signalizacija, ali i starost automobila. Ovo su teme o kojima u Novom danu razgovaramo sa predstavnicima Komiteta za bezbednost saobraćaja i Auto-moto saveza Srbije.  

Društveno-političke aktuelnosti kroz pregled štampe komentariše gavni i odgovorni urednik Kikindskih novina Željko Bodrožić. 

Obeležava se Svetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa. Procenjuje se da u Srbiji oko 35.000 ljudi ima ove probleme, među kojima je čak i oko 2.000 dece. Ako se neadekvatno leči, dovodi do oštećenja zglobova, što je praćeno velikim bolom. Pod adekvatnim lečenjem, za ovu bolest, osim pravilne terapije je veoma bitna i fizikalna terapija i tretiranje bola. O tome u Novom damu govori prof. dr Dragana Matanović, sa Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KC Srbije.

Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica, postao je Vitez od Akademskih palmi, pošto mu je dodeljen orden od strane ambasadora Francuske u Srbiji Frederika Mondolonija. Na taj način odato mu je priznanje za njegovu posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije. On je naš gost sutra ujutro.

Na sceni Bitef teatra sutra će premijerno biti izvedena plesna predstava "San letnje noći". Reč je o nastavku repertoarske politike BITEF dens kompanije da publici predstavi različite stilove savremenog plesnog teatra, kroz koreografska "čitanja" velikih dela svetske književnosti. O predstavi govori koreografkinja Isidora Stanišić.

U nastavku Novog dana predsatavljamo knjigu Lavirint autorke Nade Korać, psihološkinje. "Lavirint" se sastoji od dvadeset mitoloških priča, predstavljenih tako što je svaka ispričana do određene tačke, a dete se poziva da je samostalno završi. Autorka je naša gošća.

Slušamo novi spot za pesmu "Kiss me please", grupe Kal. Tim povodom naš gost je frontmen Dragan Ristić.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zeljko Bgd.

Srbija je zemlja čuda. Sa povećanjem broja saobraćajnih organa - policije, uprava, komiteta, sekretarijata, agencija........ i naravno patrijskih kadrova, povecava se i broj stradalih. Užas.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo