Srbija prodaje stara potraživanja od oko 240 miliona evra

Srbija prodaje stara potraživanja od oko 240 miliona evra Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Agencija za osiguranje depozita objavila je poziv za prodaju portfelja potraživanja banaka u stečaju, kao i potraživanja u ime i za račun Srbije, a u iznosu od oko 240 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je to prvi korak ka prodaji starih potraživanja, učinjen nakon 18 godina, sa ciljem rešavanja pitanja dugovanja iz prethodnog perioda.

"Ponuđeni kombinovani portfelj brižljivo je odabran zbog postojanja određenog nivoa izvesnosti u naplati, a posebno imajući u vidu strukturu i tržišnu vrednost instrumenata obezbeđenja. Očekuje se da će kombinovani portfelj zbog svog sastava i sinergetskog efekta ostvariti odgovarajuću valorizaciju na tržištu, kao i da će poverioci putem ove forme prodaje u većoj meri naplatiti svoja potraživanja nego da su ih pojedinačno iznosili na tržište", rekao je on.

On je dodao da je, nakon prodaje ovog, prvog portfelja ovakve vrste, planirano da se tokom naredne godine zainteresovanim investitorima ponudi još jedan, veći paket potraživanja nominalne vrednosti od oko 700-800 miliona evra.

"Uspešnom realizacijom prodaje, očekuje sa da sredstva obezbeđena po potraživanjima koja su predmet prodaje, odnosno zgrade, oprema i zemljište budu vraćena u privredne tokove, i doprinesu nastavku dinamičnog rasta privrede Srbije, kao i stvaranju povoljnijeg privrednog okruženja", istakao je Siniša Mali.

Detaljne informacije o postupku i predmetu prodaje biće dostupne zainteresovanim učesnicima i, nakon predviđene procedure, biće im omogućeno da se detaljno upoznaju sa relevantnim informacijama vezanim za ovaj portfelj.

Postupak je otvoren do 30. novembra ove godine, rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 7. decembar, a očekuje se da najbolja ponuda bude odabrana i postupak prodaje bude okončan tokom meseca decembra.

Sa ciljem adekvatne realizacije prodaje ovog porfelja, koristi se međunarodno iskustvo i praksa uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jovana

Kapitalizam na delu

1 171

Tango & Keš

Kome li su sve " namestili" da kupi ...saznace se kad padne vlast ...

29 139

Vesna

U zivotu sve dodje na naplatu...

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo