Svetska banka neće finansirati elektranu na ugalj na Kosovu

Svetska banka neće finansirati elektranu na ugalj na Kosovu Izvor: Pixabay

Svetska banka objavila je da povlači finansijsku podršku za izgradnju najnovije elektrane na ugalj na Kosovu, prenosi KoSSev.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim potvrdio je u sredu na sastanku sa predstavnicima organizacija globalnih civilnih društava na Baliju, u Indoneziji, da međunarodna organizacija neće da finansira elektranu na ugalj na Kosovu.

Vlada Kosova je 2015. godine saopštila da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postiglo dogovor sa Svetskom bankom i američkom kompanijom Contour Global koji bi otvorio put ka ugovoru o izgradnji fabrike Kosovo e Re (Novo Kosovo).

Iz Svetske banke su 2016. za BIRN rekli da će podržati projekat tek nakon što sve relevantne ekološke, društvene i tehničke analize budu sprovedene i nakon konsultacija sa javnošću i drugim akcionarima.

Vlada Kosova potpisala je ugovor vredan 1,3 milijarde evra sa Contour Global, a Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj (KOSID) rekao je da će "projekat ugroziti evropsku budućnost Kosova" i da bi vlada trebalo da radi na razvoju efikasne energije na Kosovu.

Građani Kosova morali su da plaćaju 50 odsto veće račune za utrošenu energiju ako bi se elektrana i izgradila – zbog velikih troškova njene izgradnje i da bi to imalo značajan uticaj na životnu sredinu usled sagorevanja lignita koji se koristi kao gorivo, piše KoSSev.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je ranije ove godine da fabrika mora da se izgradi, uprkos ekološkim opasnostima – kako bi se energija proizvodila na lokalnom tržištu.

"Ako bismo morali da uvozimo i električnu energiju, kako neki predlažu, da kupujemo električnu energiju od suseda, svi bi morali da postanemo izbeglice", rekao je.

"Tačno je da energija koja se dobija korišćenjem uglja nije čista kao i druge energije, to nije alternativna, već je to napredna tehnologija", rekao je Haradinaj.

Burim Ejupi iz Instituta za razvojnu politiku, u martu ove godine rekao je da negativne posledice čine ovaj ugovor jednim od najštetnijih ugovora koji je potpisan od 1999. godine.

Tagovi: Kosovo , elektrana , Ugalj

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo