Čabradi od Skupštine traži komisiju o mini hidrocentralama

Čabradi od Skupštine traži komisiju o mini hidrocentralama Izvor: Info služba/ Zelena stranka

Poslanik Zelene stranke Goran Čabradi, podneo je Skupštini Srbije predlog odluke o obrazovanju komisije za utvrđivanje štetnih posledica izgradnje mini hidroelektrana na područjima zaštićenih prirodnih dobara.

Komisija bi trebalo da se obrazuje, kako se navodi, da bi utvrdila da li postoji kršenje zakonske regulative tokom davanja saglasnosti i odobrenja za izgradnju hidroenergetskih objekata.

"Od suštinskog značaja je i da se utvrdi uticaj mini hidroelektrana na snabdevanje stanovništva vodom, jer bi zbog nestašice moglo početi njihovo iseljavanje", rekao je Čabradi koji je i predsednik stranke.

On je naveo da je po stručnim nalazima, izgradnja velikog broja mini hidroelektrana veoma opasna i štetna po životnu sredinu. "Efekti izgradnje takvih elektrana su izuzetno mali, a ono čime se svi vode jeste samo i isključivo profit", rekao je Čabradi.

Šteta od izgradnje takvih elektrana je, prema njegovim rečima, "ogromna, posebno u zaštićenim područjima gde je to Zakonom izričito zabranjeno, a u praksi se sprovodi u delo, nekažnjeno".

Čabradi je apelovao kod narodnih poslanika "da se vode zdravom logikom i razumom, a ne nečijim interesima i interesima lobističkih grupa". "Mi imamo jedan život i jednu zemlju i to treba da negujemo i čuvamo, a ne da pustimo da se devastira i uništava", rekao je Čabradi i izrazio nadu da će predlog naići na razumevanje i da će ga Skupština usvojiti.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Yugo

Ljudi o ovome mesecima pricaju i okupljaju se...

5 0

Nemanja

Konačno se neko setio i ovog velikog problema, koji se stavlja pod tepih !!

30 2

Marina

Zdrav razum i logiika kod poslanika vladajuce vecine?

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo