BMW povećava investicije u Kini zbog električnih vozila

BMW povećava investicije u Kini zbog električnih vozila Izvor: Reuters/Benoit Tessier

Nemački proizvođač automobila BMW saopštio je da će preuzeti većinski udeo u kineskoj kompaniji i investirati tri milijarde evra kako bi se pripremio za povećanje potražnje za električnim vozilima.

BMW je naveo da će platiti 3,6 milijarde evra da poveća udeo u u kompaniji BMV Brilijans automotiv (BMW Brilliance Automotive) na 75 s 50 odsto.

Dogovor treba da odobre kineske vlasti i deoničari BMW partnera u Kini, Brilijans Čajna automotiv (Brilliance China Automotive).

BMW je naveo da će investirati tri milijarde evra u novu i postojeću fabriku u Šenjangu, čime će se povećati proizvodni kapacitet na 650.000 vozila godišnje do početka sledeće decenije.

Sada te fabrike proizvode 400.000 vozila godišnje.

Nova fabrika će moći da proizvodi električna, kao i konvencionalna vozila. Kineska vlada traži da proizvođači povećaju udeo vozila na alternativni pogon - električnih i hibridnih vozila.

Kina je pojedinačno najveće tržište BMW s prodajom 560.000 vozila godišnje. BMW koristi planove kineske vlade da ukine zahtev da strani proizvođači automobila moraju ući u partnerstvo s kineskim kompanijama kako bi pravili vozila u toj zemlji. Sporazum BMW i kineskog Brilijansa ističe 2022.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dinki-Di

Kina kopira sve planove i kotrolise celu proizvodnju a posle pocne sama da proizvodi te iste automobile sa drugim znakom ali salon sa automobilima nudi zamenu sa orginalnim znakom po zelji kupca!

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo