Optužnica protiv šest osoba zbog eksplozije u TRZ Kragujevac

Optužnica protiv šest osoba zbog eksplozije u TRZ Kragujevac Izvor: N1

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu je podnelo Višem sudu optužni predlog protiv dvojice profesionalnih vojnih lica na rukovodećim mestima i četvorice službenika zbog požara i eksplozije u Tehničko remontnom zavodu "Đurđe Dimitrijević-Đura" u kojoj su poginule četiri osobe 28. februara 2017. godine.

Prema današnjem saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu optužnica je podneta 4. oktobra ove godine, protiv D.K (55) iz Kragujevca i D.Ž.(48) iz Čačka koji se terete da su kao profesionalna vojna lica na rukovodećim mestima u TRZ nisu preduzeli mere za obezbeđenje vojne jedinice.

Službena lica I.N.(37), S.P.(45), Z.A.(40) i S.K.(49), svi iz Kragujevca okrivljeni su za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Optuženima se stavlja na teret da je svako u okviru svoje nadležnosti učinio propust jer nisu dali uputstva i sproveli mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata.

Posle iniciranja požara u radionici 28 koji se zbog znatno veće količine ubojnih sredstava od dozvoljene, proširio na radionice 27 i 29, došlo je i do eksplozije uskladištenih formacijskih ubojnih sredstava.

Udarni talas je tom iz objekta 28 išao ka objektu 52 u vis, zbog čega su objekti urušeni, a od dejstva udarnog talasa, parčadi i delova konstrukcije poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili zaposleni u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević.

Osam radnika TRZ je zadobilo teške telesne povrede kao i četiri pripadnika Vatrogasno spasilačke brigade iz Kragujevca.

U TRZ je pričinjena materijalna šteta od 123.447.000,00 dinara, a uništena je oprema Vatrogasno-spasilačke brigade vredna 1.560.000,00 dinara.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dragan

Sada stradaju potpuno neduzni oficiri, cija je jedina greska sto nisu mogli da se odupru pritiscima mocnih ministara i generala. Sramota.

22 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo