Alternativa za Nemačku traži referendum o proširenju EU

Alternativa za Nemačku traži referendum o proširenju EU Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke
Arhiva

Klub poslanika ekstremno desničarske Alternative za Nemačku (AfD), najveće opozicione partije u nemačkom Bundestagu, zahteva referendum u Nemačkoj o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Poslanik u Bundestagu Zigbert Dreze je u Berlinu izjavio da učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU donosi promene "u pravcu balkanzacije EU, što mi uopšte ne želimo, a da prethodno ne pitamo naš narod da li je sa time saglasan".

Stoga će AfD u skorije vreme organizovati narodni referendum o tom pitanju, rekao je Dreze, prenosi DPA.

Prema njegovim rečima, Alternativa za Nemačku smatra da je Junkerov datum za prijem novih članica, 2025. godina, totalno iluzoran i kontraproduktivan.

Skoro sve zemlje Zapadnog Balkana imaju strukturne probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kazao je Dreze i podsetio da njegova stranka principijelno pozdravlja uključenje Zapadnog Balkana u EU, pod uslovom da se ispune brojni uslovi, poput nezavisnog pravosuđa.

Poslanik AfD u Bundestagu Harald Vajel smatra da bi neka vrsta Zapadnobalkanske unije, koja bi bila van bilo kakvog velikog rešenja u okviru EU, bila jedna od mogućih opcija. On smatra da bi to mogao da budem "plan B ili C, a možda čak i najizgledniji i najbolji plan A“.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nex

A zasto ne zapitaju nemacku vladu zasto zdusno podrzava kriminogen i duboko korumpiran rezim u Srbiji?

5 1

S Slobodan

Ono jeste da nismo za visoko društvo ali odgovara državama EU da kupuju budzasto zemljište otvaraju fabricice gde naši radnici rade za 300 eura odgovara im da naši vrhunski stručnjaci odlaze tamo jer ih nemaju dovoljno i mnogo toga. A mi bre zapeli EU pa EU. Sredimo mi prvo nasu državu jer ceo aparat ne funkcionise sve strukture pa ce nas oni sami zvati. Sada posto je Kosovo veliki problem i situacija u državi nije sjajna eto i desničari protiv. Možda ce primiti Deselja i Vacica.

6 1

Sremsc

Traže da prekinemo veze sa Rusijom i Kinom , a oni udare rampu za ulazak. Ko je tu naivan? A sve se više ulazi u neizvesnost opstanka EU Dragi nemci nemojte nas primiti u EU mi smo divljaci , zato primite izbeglice iz Afrike i Azije oni su prava stvar za vaše . Želim vam da ih primite bar još 100.000.000,00. Živeli mi i budite dobri domaćini.😁

9 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo