Sudbina nestalog saudijskog novinara i dalje neizvesna

Sudbina nestalog saudijskog novinara i dalje neizvesna Izvor: Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Sudbina nestalog saudijskog novinara i dalje je neizvesna. Turska TV stanica, bliska predsedniku Erdoganu, sugeriše da je Džamal Kašogi, posle ulaska u konzulat svoje zemlje u Istanbulu, 2. oktobra, crnim kombijem "Mercedes Vito", odvezen do kuće konzula i potom nestao u garaži.

Privatna turska televizijska stanica Njuz čenel 24 objavila je snimak nestalog pisca i novinara Džamala Kašogija kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i crni kombi, koji nešto kasnije odlazi ka kući konzula. Kombi je vozio nekih dva kilometra do kuće konzula i potom je ušao u garažu.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu. Vašington, kao glavni saudijski saveznik, pokušava da nađe neko rešenje koje bi sačuvalo princa Salmana od masovnih osuda u svetu.

 "Veoma pažljivo pratimo ovu situaciju i sarađujemo sa Stejt departmentom. Imamo vojne odnose, čiji je cilj zaštita saudijskog naroda, koji je ugrožen agresijom Huta i Irana i pokušavamo da se uverimo da niko nevin neće da strada. To je ono što sada radimo", kaže ministar odbrane SAD Džejms Matis.

Turski provladin dnevni list Sabah objavio je u sredu da je identifikovao petanestočlanu kaznenu grupu, za koju se veruje da je imala glavnu ulogu u nestanku Kašogija. Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata ili u rezidenciji konzula i da su njegovi ostaci transportovani, kao diplomatski prtljag do aviona kojim je grupa za likvidaciju i doputovala u Istanbul.

"Turski zvaničnici su mi rekli da je ubijen i da mu spremim sahranu. Rekli su mi da imaju dokaze da je Kašogi ubijen na varvarski način i da mu je telo raskomadano", rekao je direktor tursko-arapske medijske asocijacije Turan Kislakči.

Kašogi je nekoliko dana pre nestanka već boravio u zgradi konzulata i tada je po rečima verenice bio sumnjičav. Rečeno mu je da za papire koje je čekao dođe u zakazano vreme i tada je nestao. I pored osuda iz celog sveta, uloga Saudijske Arabije u sukobu SAD i Irana, očigledno je toliko važna da glavni saveznik princa Salmana neće sa pritiscima u slučaju Kašogi ići dalje.

Sam Tramp je prošle nedelje, kritikujući Riajd za kupovinu oružja od Rusije, rekao da taj režim ne bi izdržao, bez podrške SAD ni dve nedelje.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

hmm

Mozda ga ipak pronadju, kao direktora Interpola u Kini?

0 0

Sve je to super

Ne opravdavam ubistvo/nestanak novinara, al bih napomenuo USA, da kad bi Saudijska Arabija povukla svoje pare I zavrnula slavinu, Amerika bi bankrotirala u roku od 2 dana. Nego im se usladile arapske pare, pa podrzavaju KSA I kad treba I kad ne treba. I da, dok god je muslimana, kraljevska porodica ce ostati na celu Saudijske Arabije. Zasto? Jer su potomci Muhameda a.s. Sa druge strane ceka njih kazna na onom svetu I to debela, upravo sto su ukaljali cast naseg poslanika.

5 5

Zoran

Američka vlada za sve kriva. Oni su dozvolili ovako nešto.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo