Plenković: Odnosi sa Srbijom opterećeni ratnom prošlošću

Plenković: Odnosi sa Srbijom opterećeni ratnom prošlošću Izvor: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je u Zagrebu da su odnosi sa Srbijom opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz rata 1990-tih nego i retorikom kojom je Hrvatska oklevetana u međunarodnoj zajednici.

"Odnosi sa Srbijom su opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i agresije na Republiku Hrvatsku, poput pitanja nestalih, kulturnih dobara, regionalne jurisdikcije srbijanskog zakona, nego i retorikom kojom se Hrvatska neretko difamira u međunarodnoj zajednici na šta odlučno odgovaramo na svim medunarodnim forumima", rekao je premijer u Saboru. 

On je istakao da je Hrvatska "uprkos nametnutom ratu pobedila i da je danas članica EU i NATO". 

"Važno je da Srbija i njeno vodstvo što pre uzmu to u obzir i usvoje evropske vrednosti i pravila", istakao je Plenković, koji je u Saboru predstavio izveštaj o drugoj godini mandata Vlade.

Premijer se u delu govora posvećenom odnosu sa susednim državama ponovo osvrnuo i na nedeljne izbore u BiH, rekavši da rezultati i pobeda Željka Komšića nad Draganom Čovićem u trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pokazuje da je po treći put "dezavuisan sam smisao Dejtonskog sporazuma". 

"Na osnovu rezultata vidimo da je orkestriranim delovanjem izigrana stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH kojem su u nedelju Bošnjaci na teritoriju Federacije BiH, kao jedne izborne jedinice, izabrali Željka Komšića za predstanika u Predsedništvu uprkos plebiscitaroj podršci Hrvata Draganu Čoviću", rekao je Plenković. 

On je ocenio da je to loše za stabilnost i budućnost BiH, jer "nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake". 

Hrvatski premijer je zaključio da ta situacija predstavlja najveći izazov koji političkim akterima u BiH i međunarodnoj zajednici, kako je rekao, treba da ukaže na nužnost ispravljanja "ovakvih zloupotreba".

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Поштар

А, на тој прошлости ви стално инсистирате, посебно када су избори.

337 2

Milka

Neko kao sto je Plenkovic koji ocigledno ne zeli da gleda u buducnost , stalno se vraca u proslost ali nikad ne sagledava objektivno ono sto se desilo, samo takvim ljudima je vrlo tesko saradjivati i graditi dobre odnose. Pa Vi prvi kad god imate priliku prozivate Srbiju, iako je vec nekoliko puta pruzena ruka pomirenja.

2 4

Mitke

Gde vam je stanovnistvo iz LIKE Plenkovicu, kako brzo zaboravljate pa se pitam dal ste uopste neku skolu zavrsili koju I kako, jel ste vi stalno vodili nekog sa sobom da pamti za vas.

94 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo