Počinje sajam knjiga u Frankfurtu - sedam hiljada izlagača

Počinje sajam knjiga u Frankfurtu - sedam hiljada izlagača Izvor: Ilustracija, Reuters/Ralph Orlowski

Najveći svetski sajam knjiga, u Frankfurtu, službeno je počeo, sa sedam hiljada izlagača iz 110 zemalja sveta.

Izdavači i knjižari na sajmu rade teško "kako bi vratili knjigu ljudima", rekao je u utorak Hajnrih Ritmiler, čelnik Nemačkog udruženja izdavača i knjižara, prenela je agencija Hina. 

Organizatori navode da Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri odsto više izlagača nego prošle. Prošle godine sajam je posetilo više od 250 hiljada ljudi.

Međutim, prodaja knjiga u Nemačkoj je opala za 1,1 odsto ove godine, dok su 2017. prihodi opali na 9,13 milijardi evra, odnosno za 1,6 odsto u odnosu na godinu pre. Usprkos smanjenju prihoda, Ritmiler je rekao da bi izdavačka industrija mogla da oseti novu promenu navika kupaca, nabolje. 

"Čak i otpadnici od knjige cene knjige i osećaju žudnju za njima", rekao je Ritmiler. 

"Međutim, u svakodnevnom metežu, pod pritiskom društvenih medija i ometeni drugim oblicima zabave, čitaju manje", dodao je on.

Sajam se za posetioce otvara sutra, u sredu, kada će predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer učestvovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u "olujnim vremenima". 

Sedamdeseti Frankfurtski sajam knjiga zatvara se u nedelju, 14. oktobra. 

Frankfurtski sajam knjiga ima korene u Srednjem veku. Pijaca u tom gradu je dugo bila i prometno tržište rukopisa. Preteču sajma knjiga dvojica štampara su prvi put priredila još 1454. godine, nedugo pošto je u obližnjem Majncu Johan Gutenberg izumeo štamparsku mašinu.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petar

Uvek sam se pitao koji genije je smislio da beogradski sajam knjiga bude odmah nakon frankfurtskog. Sigurno bismo imali više stranih gostiju da su izabrali neko drugo vreme.

16 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo