NVO i novinari: Očigledno da je BIA partijska organizacija

Pošto je predstavnik Bezbednosno-informativne agencije delove opozicije, medija, nevladinih organizacija i sindikata proglasio najvećom bezbednosnom pretnjom i optužio za subverzivno delovanje, ne prestaju reakcije dela javnosti.

Izvor: N1

 Proglašavanje za državne neprijatelje svih koji kritikuju vlast opasna je retorika i igranje vatrom za koje nikada ne znate kako bi moglo da se završi, smatraju sagovornici N1.

Prvo su počeli političari, pa je tako šef Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, Marko Đurić, govorio o ljudima koji su “deo sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji”.

Da ukazuju na destruktivno delovanje stranog faktora nastavili su predsatvnici Bezbednosno-informativne agencije. Tako je Marko Parezanović iz BIA, govoreći na jednom skupu u Beogradu, na listu optuženih za subverzivno delovanje stavio “pojedince iz redova opozicionih političkih partija, pojedine delovi medija i NVO sektora”.

dragan popović Izvor: N1

Ovakav nastup predstavnika BIA novinarku Vesnu Mališić podsetio je na metode komunističke vlasti.

“Ovog trenutka je to direktna pretnja opoziciji, direktna pretnja medijima, direktna pretnja nevladinim organizacijama da se kao 1945. računa na unutrašnjeg neprijatelja i spram njega verovatno pravi neka strategija u BIA”, ocenila je Mališić.

Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava izjavu Parezanovića vidi kao poslednji i najočigledniji dokaz da je BIA pretvorena u partijsku organizaciju.

“Čak ni u vreme Slobodana Miloševića zvaničnici tadašnjeg DB-a nisu iznosili takve ocene”, podsetio je on.

vesna mališić Izvor: N1

Iako ga retorika predstavnika BIA vraća u 90-te, Popović ne veruje da bi aktulena služba mogla da posegne za svim metodama koje je koristila nekadašnja Miloševićeva.

“Mislim da su okonosti danas drastično drugačije, ili bolje rečeno - nadam se da su okolnosti dovoljno drugačije i da ne može baš da se ponovi ono što je Državna bezbednost radila 90-ih, a to su brutalne likvidacije političkih protivnika i onih koji su označeni kao neprijatelji plaćenici ili tako dalje”, kazao je Popović.

Vesna Mališić kaže da niko ne zna šta može da se dogodi kada se neko “targetira” kao meta. “Vlast koja poteže tu vrstu argumentacije igra se vatrom”, upozorava ona.

Jer, vrlo lako se može desiti da njima to isklizne iz ruku, dodaje Dragan Popović.

“Dakle, neko ko ima različitih problema psihičkih ili nekih drugih može da shvati to kao poruku da je otvoren lov na neprijatelje i na izdajnike”, ocenio je on.

Još otvoreniji poziv na lov bio bi registar "stranih plaćenika", smatra Vesna Mališić i dodaje da je “sva prilika da to već postoji”.

Sva je prilika da su svi pomenuti u izlaganju Marka Parezanovića već "na merama", veruju sagovornici N1.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Тешка сумња

Ко је онда убио ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА? Да ли ћемо то сазнати после једне деценије као за убиство Ивана Стамболића?

23 100

Kole

Polako postajemo kao Venecuela i Turska

21 141

Radovan

Dobro jutro Kolumbo

49 374

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo