Profesori protestuju zbog direktora, još bez odluke ministra

Većina profesora u gimnaziji "20. oktobar" u Bačkoj Palanci potpuno je danas obustavila rad protestujući zbog ćutanja ministra prosvete na njihove pozive i, kako tvrde, opstruiranja postupka za izbor direktora škole. Sumnjaju da iza svega stoji politika.

Izvor: N1

Svoje profesore danas su mogli da vide tek kroz prozor. Od njih 30, koliko je trebalo da drži nastavu popodnevnoj smeni, 23 je obustavilo rad. "Dobro došli na skup kojim branimo dostojanstvo naše gimnazije i kojim se protivimo gaženju volje zaposlenih u postupku izbora direktora".

Nastavničko veće i Školski odbor su između dva kandidata izabrali dotadašnju direktorku Tamaru Antić. Uprkos njihovoj usaglašenosti, Pokrajinski sekretarijat im ni posle četiri meseca nije dao bilo kakav odgovor. Krajem avgusta samo ih je obavestio da dobijaju v.d. direktora.

"Stalno sam se preispitivala šta je još trebalo da uradim, da li je ono što sam uradila dobro, šta je još trebalo da kažem, naivno misleći da je jedino to važno - kako radiš, da li radiš dobro svoj posao. Ali ispalo je da je važnije ko su ti prijatelji, da je važnije da li si i u kojoj si stranci", kaže Tamara Antić, kandidatkinja za direktora škole.

Da je u sve umešana politika sumnjaju i zbog poziva koje su pojedini članovi Školskog odbora dobijali uoči glasanja. Radmilu Ilić je pozvala osoba iz lokalne samouprave koju ne želi da imenuje i tražila da glasa za drugog kandidata.

"Ponuđeno mi je da rešim problem svoje nezaposlenosti... to što ja do sada ne radim ne znači da ja mogu da promenim mišljenje preko noći i da ne mislim svojom glavom", rekla je Radmila Ilić, članica Školskog odbora.

Glasala je, kaže, na osnovu činjenica i zato je tu. Kao i predstavnici škola u Stajićevu i Tovariševu koji prolaze kroz sličnu situaciju, i prosvetari iz drugih gradova.

"Država se pravi kao da oni ne postoje, e pa postoje i zato smo došli da podržimo. Želimo i tražimo u najkraćem mogućem roku da se ministar izjasni konačno. On je taj koji postavlja... da kaže zašto se ovo dešava u Bačkoj Palanci", navodi Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Upravo ministar daje zeleno svetlo na imenovanje direktora škola u Vojvodini, sa ili bez mišljenja Pokrajinskog sekretarijata. U toj instituciji navode da su celokupnu dokumentaciju uputili Ministarstvu, zajedno sa izjašnjenjem pokrajinskog sekretara da ne daje saglasnost za bilo kog od dva kandidata.

U Ministarstvu prosvete za N1 kažu da od Pokrajinskog sekretarijata nikada nisu dobili potpunu dokumentaciju, te da je ministar pre desetak dana tražio da mu je hitno dostave kako bi mogao da donese odluku.

U međuvremenu školu vodi nova direktorka u v.d. statusu.

"Deo profesora koji ne štrajkuje je na nastavi. Organizovana su i predavanja za decu, tako da nastavni proces ni najmanje ne trpi. Što se tiče rada sindikata, u njega se ne mešam", rekla je Olja Nađ, v.d. direktora gimnazije "20. oktobar".

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tihi NS

Isto ovako je prosla i derektorica u OS Milos Crnjanski iz Novog Sada, imala je vecinu i na nastavnickom vecu i u skolskom odboru ali nije vredelo. Ne znam samo sto se nastavnici i pitaju i glasaju za kandidate kad to niko ne ferma pet posto

31 0

Micia

Smešno. Zar zaista ne shvatate u kakvoj državi živimo.

69 186

Mirta

Ima li ovom kraja?

265 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo