EU traži hitnu istragu ubistva bugarske novinarke

EU traži hitnu istragu ubistva bugarske novinarke Izvor: AFP PHOTO / TVN TELEVISION

Vodeći političari EU i medijski aktivisti apelovali su na Bugarsku da hitno istraži ubistvo novinarke Viktorije Marinove, dok su širom zemlje planirana bdenja.

Telo Marinove pronađeno je 6. oktobra u parku nedaleko od Dunava, u njenom rodnom gradu Ruse. Tužilaštvo je saopštilo da je Marinova prvo silovana, zatim pretučena i zadavljena. 

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov, koji je otputovao u Ruse, rekao je da nema dokaza koji bi ukazivali na povezanost ubistva i rada Marinove kao istraživačkog novinara.

"Šokiran sam užasnim ubistvo Marinove. Još jednom je hrabri novinar poginuo u borbi za istinu i protiv korupcije", istakao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timerman. 

On je pozvao bugarske vlasti da hitno dovedu odgovorne pred lice pravde. 

Evropska partija zelenih saopštila je da vlasti treba da pokažu da su ozbiljni po pitanju zaštite novinara, "koji predstavljaju kamen temeljac jedne funkcionalne demokratije". 

Detaljnu istragu zatražilo je i Udruženje evropskih novinara koje je istovremeno kritikovalo nagađanje o motivu ubistva.

"Sve dok ne bude čvrstih dokaza, spekulacije da je incident povezan sa slobodom govora su neprihvatljive", navelo je udruženje.

Marinova je treći novinar ubijen u EU tokom poslednjih 12 meseci. Bdenja povodom ubistva Marinove planirana su u gradovima Sofija, Ruse, Vidin i Pleven. Bugarski list "Standard" objavio je jutros na naslovnoj strani da će "DNK otkriti ko je ubio Viki". 

Marinova, iza koje je ostala sedmogodišnja kćerka, radila je za popularni kanal na severoistoku Bugarske TVN, na kojem je prikazivana njena emisija "Detektor".

Izvor: N1/Agencije

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lena

Ubistvo Viktorije Marinove izaziva takvu kolicinu uzasa koji je tesko recima opisati.

80 2

Ortodox -- paradox

Zašto EU nije zahtevala da se hitno istraži ubistvo Olivera Ivanovića?!!

85 14

qwerty

Zato sto Srbija a i Kosovo nisu u EU.

75 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo