Muzičari premijerki Mej: Bregzit tera kulturu u "zatvor"

Muzičari premijerki Mej: Bregzit tera kulturu u "zatvor" Izvor: AFP/Mal Fairclough

Nekoliko desetina poznatih muzičara, među kojima Sting i Ed Širan, uputilo je otvoreno pismo britanskoj premijerki Terezi Mej u kome je izražena zabrinutost da će istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji odvesti kulturu u neku vrstu zatvora, dodajući da će biti pogođena i muzička industrija.

Tekst objavljen u nedeljnom izdanju lista Observer inicirao je irski muzičar Bob Geldof, koji je pristalica ostanka Velike Britanije u EU.

Među potpisnicima se nalaze dirigent Sajmon Retl, bubnjar grupe "Kvin" Rodžer Tejlor, kao i američki pevač Pol Sajmon.

"Bregzit će uticati na sve sektore muzičke industrije - turneje, prodaju albuma i autorska prava", navodi se u tekstu i dodaje da se posledice Bregzita koji stupa na snagu 29. marta 2019. već mogu osetiti.

Muzičari su naveli da je funta pala, što je dovelo do povećanja cena kupovine ili iznajmljivanja opreme, studija, ali i smanjenja plata, a to znači manji odlazak u pabove ili koncerte.

Geldof se založio za organizovanje novog referenduma o Bregzitu.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

E Pa To

Britanska muzička industrija zaradjuje više novca od celokupnog izvoza Srbije. I to ne šund muzikom koju prave domaći nazovi muzičari. Kao što nisu svi u Srbiji glasali za SNS tako nisu ni svi britanci nisu glasali za bregzit. Nemojte zlurado generalizovati stvari. Još jedna stvar, ako bi nekako izuzeli britansku iz svetske muzike - malo toga bi ostalo. Naravno tu ne mislim na klasičnu muziku.

53 5

brat

setili se na vreme 😁 poyy Englezi, nadam se da će vam EU uvesti vize pa budite veoma posebni kao što se oduvek pravite na vašem ostrvu. ipak ste vi bolji od svih na svetu.

30 23

Aha

Ne znam da li su 'najbolji' ali su svakako najoriginalnija nacija na planeti. Može li to jedan mediokritet da razume?

28 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo