Porodica i kolege odali poslednju poštu Predragu Ejdusu

Porodica i kolege odali poslednju poštu Predragu Ejdusu Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Veliki broj glumaca, reditelja i ljudi iz sveta kulture, prijatelji i članovi porodice, odali su poslednju poštu preminulom glumcu, prvaku Drame Narodnog pozorišta Predragu Ejdusu.

Ispraćaju za kremaciju na Novom groblju u Beogradu prisustvovale su kolege Predraga Ejdusa, glumci Voja Brajović, Svetozar Cvetković, Zoran Cvijanović, Gordan Kičić, Anita Mančić, Svetlana Bojković, Miki Manojlović, Branislav Lečić, reditelji Goran Marković i Kokan Mladenović.

Poslednjem ispraćaju prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Glumac Predrag Ejdus umro je posle duže bolesti u 72. godini. Ejdus je odigrao oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 tv-serija. 

U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog. Igrao je u predstavama "Faust 1 i 2", "Kir Janji", "Glembajevima", "Mletačkom trgovcu", "Supermarketu", "Skupu". 

Miki Manojlović, Svetlana Bojković Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predstava "Kir Janja", u kojoj je glumio naslovnu ulogu, proslavila je 2017. godine četvrt veka izvođenja. Dobitnik je više nagrada i priznanja. 

Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a glumu diplomirao 1972. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Od 1985. do 1989. godine bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, 1993. godine se priključuje Jugoslovenskom dramskom pozorištu. 

Od 2000. godine Predrag Ejdus bio je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Slava mu !

Imao se rašta roditi .Duša mu je spokojna,njegove role večno ostadoše !

29 0

Iznenadjen i uvredjen

Samo mu je još Dačić falio.

17 1

profesorica

Neverovatan talenat je imao Ejdus.

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo