Britanki izvršena uspešna transplantacija obe šake

Britanki izvršena uspešna transplantacija obe šake Izvor: Pixabay.com

Britanka Tanja Džekson, majka troje dece koja je gotovo umrla od sepse, postala je prva žena u Velikoj Britaniji kojoj je izvršena transplantacija obe šake.

Džekson (42) je izjavila da je "uzbuđena zbog budućnosti" posle uspešne 15-časovne operacije u gradu Lidsu prošlog meseca, prenosi Indipendent.

Provela je dve godine na listi čekanja za transplantaciju amputirane leve šake, dela leve ruke i najvećeg dela desne šake.

"Preplavljuju me sve vrste emocija. Ne mogu da dočekam da povratim svoj život i da budem nezavisna", navela je Džekson.

Dodala je da se najviše raduje "uobičajenim stvarima", da bude u mogućnosti da češlja kosu svojih ćerki i da ih drži za ruke.

Džekson je u svojim 20-im obolela od ulceroznog kolitisa, a ozbiljno se razbolela u martu 2015. godine kada je došlo do infekcije krvi.

Muž ju je odveo u bolnicu kada joj se stomak naduo, a prsti na rukama i nogama počeli da postaju crni, zbog čega su doktori bili primorani na amputaciju zahvaćenih delova da bi joj spasli život.

Posle dve godine čekanja, dobila je poziv prošlog meseca, a nada se da će u roku od dve godine povratiti punu funkcionalnost obe šake.

Profesor plastične hirurgije Sajmon Kej rekao je da veruje da će takve operacije postati češće kako se veći broj pacijenata bude uspešno oporavljao.

"I pre 30 godina imali smo tehnologiju da izvedemo tu proceduru, ali niko nije mislio da će lekovi sprečiti odbijanje (ruke). Mislili smo da je to nemoguće", kazao je Kej.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kiki

Pa glasali ste za svoju propast i dobili ste je svakog dana na TV baljeezgaju o uspesima.

0 0

JANIČIĆ cap.

A nasi vrsni mikrohirurzi iz KC cekaju penziju i rade najobicnije ortopedske prelome ,mladih ni na vidiku,plate smesno male kao vozaca kamiona u Gradskoj cistoci....Sramno.

5 0

Dara

Kad citam ovakve vesti imam utisak da mi ne zivimo na istoj planeti. Ovde su glavne vesti, sta je rekla starleta ili koliko je naseg novca potrosio neko iz prosle ili sadasnje vlasti. Gde je nestala ona Srbija koja je iznedrila nobelovca,naucnika,akademika....tuga. I dalje se nadam da ce se pisani i elektronski mediji otrgnuti ovoj presiji da objavljuju identicne, nebitne clanke, sa naslovima:Šok..,konačno priznala...., imala ili nije imala s..s. Vratite se svojoj profesiji i pisite o nasim hirurzima koji su smislili hirurske tehnike, koje nose njihova imena,a studenti u Americi uce o njima ili o doktorima koji su predsednici ili clanovi evropskih i svetskih asocijacija u svojim specijalistickim oblastima. Mozda vecini nece biti zanimljivo. Srdacan pozdrav

42 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo