Junker: Balkanu preti rat ako mu EU uskrati perspektivu

Junker: Balkanu preti rat ako mu EU uskrati perspektivu Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

"Ako Balkanu uskratimo perspektivu za prijem... možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, pre ili kasnije", rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je priznao da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju pre 2025. godine.

Junker je rekao da "EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom" i da ne dozvoli "rađanje ideje" da EU nije ozbiljna u pogledu perpsektive pristupanja. Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja.

"Teren je još plodan" za nove ratne sukobe u regionu, ocenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu rešeni pre prijema, kako se u EU ne bi "uvezla nestabilnost sa Balkana".

Junker je danas govorio u autrijskom parlamentu tokom posete Beču povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja austrijske republike, u novembru 1918. godine.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Ha, ha ha pa opet ha, ha ha ha i opet ha...

0 1

Robespierre

EU je svakako u kriznoj fazi, ali je svojim članicama donela: 1. Mir, 2. Relativni prosperitet 3. Evropu bez granica sa slobodom kretanja ljudi, robe i usluga, 4. Afirmaciju demokratskih vrednosti u većini EU zemalja - ljudska prava, slobodu govora, pluralizam, pravnu sigurnost, kontinuitet i profesionalnost institucija. Mi nemamo skoro ništa od toga pa, ako želimo te civilizacijske tekovine, mogli bi mnogo da dobijemo od EU članstva. Problem je u tome što su srpski trendovi potpuno suprotni, što smo privredno i ekonomski slabi i što smo zatrpani bezočnom propagandom od strane političara u Srbiji i okruženju. Dok se ne probudimo iz anestezije i ne prestanemo da tolerišemo poniženja koja su nam nametnuta od trenutnog sistema, neće nam svanuti!

27 4

Mili

nama su samo puma usta Evrope, ali prakticno nista ne cinimo.

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo