Gosti N1 o pogibijama radnika na gradilištima

Stanje bezbednosti u građevinarstvu je takvo da je krajnje vreme da reaguju i struka i nadležni, saglasni su gosti "360 stepeni". Ističu kao problem "javašluk podizvođača", a za ozbiljan nedostatak u sistemu navode - nepostojanje zakona o finansijskom obezbeđivanju radnika od profesionalnih bolesti i povreda.

Izvor: N1

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Papiga

A investitori su ti koji zahtevaju rad 24/7, zahtevaju rad nedeljom, rad od 7.00 do 19.00 itd. Radeci u firmi koja ima 50% neprijavljenih, ipak nisam dozvoljavala da se ide neobucen, neobuven, sa zavrnutim nogavicama i spustenim tregerima (verovali ili ne, poslednje 2 stvari su opasne po radnike i to vise nego sto mislite). Prinudni rad nedeljom i posle 17.00 je bio organizovan iskljucivo da se radi sa zemlje, nikad sa merdevina. Kad vec radimo za budale, ne moram da rizikujem da neko pogine zbog premora. A to zaista nije prekovremeni, to je prinudni rad.

22 133

Postovani

Gospodin prica gluposti po pitanju broja lica odgovornih za zastitu i bezbednost na radu. Zakonom nije predvidjena jedna osoba po gradilistu, trebalo bi da ih ima 50000... Ne moze neko da ide iza ledja i prica stavi slem, pojas... Odgovornost je pre svega na poslodavcu da obezbedi sredstva zastite pa na zaposlenom da ih koristi a ako ne koristi-kazna i snosenje odgovornosti ako nije nosio a doslo do povrede.. Resenje izmena zakona i veca ovlascenja kontroli bezbednosti na radu. Nadje radnika bez slema - kazna 2 dana zatvaranje gradilista pa da vidimo dal ce da se nosi oprema.

20 148

* Sva polja su obavezna