Tramp: Međunarodni krivični sud nema legitimitet

Tramp: Međunarodni krivični sud nema legitimitet Izvor: Reuters/Carlo Allegri

Američki predsednik Donald Tramp žestoko je kritikovao u govoru u UN Međunarodni krivični sud uz ocenu da "nema nikakav legimitet, ni ovlašćenja".

"SAD neće doneti nikakvu podršku, ni priznanje Međunarodnom krivičnom sudu, koji zagovara univerzalnu jurisdikciju nad građanima svih zemalja kršenjem principa pravde i jednakosti", rekao je Tramp, obraćajući se na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN.

"Nikada nećemo odustati od američkog suvereniteta prema neodgovornoj svetskoj birokratiji", rekao je Tramp odbacujuči "idelogoliju globalizma".

U Njujorku je počela Generalna debata godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN tokom koje će se do kraja nedelje obratiti skoro 200 šefova država ili vlada.

"SAD više ne dozvoljavaju da ih iskorišćavaju"

Predsednik SAD Donald Tramp se pred Generalnom skuštinom UN založio za "pravednu" trgovinsku razmenu, pravdajući nedavne odluke svoje administracije.

Na meti kritika Trampa bila je Kina. Američki predsednik je rekao da SAD više neće tolerisati nefer trgovinske aranžmane koji omogućavaju damping cena u Americi, usmeravanje američke industrije i manipulaciju valutama.

"SAD više neće dozvoliti da ih iskorišćavaju", rekao je Tramp, dodajući da su ta vremena prošla.

Američka administracija je uvela nove carine od 10 odsto na uvoz iz Kine, vredan 200 milijardi dolara.

Kina je uzvratila carinskim nametima na američke proizvode u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Tramp u UN pozvao na izolaciju iranskog režima

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je međunarodnu zajednicu da izoluje iranski režim, ocenjujući da je tamo na vlasti "korumpirana diktatura".

"Ne možemo dozvoliti da glavni sponzor terorizma u svetu poseduje oružje najopasnije na planeti i da preti Americi ili Izraelu", rekao je Tramp za govornicom tokom Generalne debate danas popodne započetog 73. zasedanja Generalne skupštine UN. 

"Tražimo od svih država da izoluju iranski režim dok se nastavlja agresija tog režima i da podržimo iranski naord", rekao je Tramp. 

Govoreći o Sriji, američki predsednik je obećao odgovor sirijskoj vladi u slučaju nove upotrebe hemijskog oružja. 

Tramp je rekao da se Venecuela suočava s "humanitarnom tragedijom", navodeći iseljavanje stanovnika zbog opšte nemaštine. 

Američki predsednik je hvalio svoju incijativu za mir sa Severnom Korejom, ali je upozorio da će međunarodne sankcije protiv nje ostati na snazi dok se ne sprovede poputna denuklearizacija. 

SAD uvele sankcije supruzi i saradnicima predsednika Venecuele

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije osobama bliskim predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru, uključujući i njegovoj supruzi, saopšteno je u Vašingtonu. 

Sankcije su uvedene protiv četiri osobe, među kojima su supruga predsednika Silija Adel Flores de Maduro i potpredsednica Delsi Rodriges. Njihova dobra su zamrznuta na američkom tlu. 

"Predsednik Maduro se oslanja na svoje okruženje kako bi zadržao vlast dok njegov režim sistematski pljačka ono što je ostalo od bogatstva u Venecueli", rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučnin. 

Duboka politička i ekonomska kriza mesecima potresa Venecuelu, kojoj su SAD ranije uvele sankcije. 

"Za dve godine sam uradio više od bilo kog američkog predsednika"

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je učinio više za manje od dve godine od skoro svakog prethodnog američkog predsednika.

"Za manje od dve godine moja administracija je postigla više od gotovo bilo koje administracije u istoriji naše zemlje", rekao je Tramp u govoru u Generalnoj skupštini UN. 

SAD su za tako "postale jače, bogatije i bezbednije", rekao je američki predsednik, na šta su se okupljeni zvaničnici nasmejali. 

Američki predsednik im je uz osmeh odgovorio: "Nisam očekivao tu reakciju, ali to je OK", prenosi BBC.

Pogledajte prilog:

Izvor: N1 / Agencije

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dzingis

što je najgore, dem.establišment se slaže sa Donald.T ... da je amerika iznad Međ.Prava a da u UN treba samo da diktira i zavrće ruke.

2 1

Mr

On je car

2 1

Marko

Pa mi to pričamo 20 godina!

25 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo