Milivojević: Politika o Kosovu bez promene - ona ne postoji

Milivojević: Politika o Kosovu bez promene - ona ne postoji Izvor: N1

Analitičar Cvjetin Milivojević je, nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je njegova kosovska politika doživela neuspeh, ocenio da se državna politika po pitanju Kosova i Metohije neće promeniti, odnosno da ona trenutno "ne postoji".

Milivojević je za agenciju Beta ocenio da trenutno ne postoji državna politika o Kosovu i Metohiji, da se improvizuje i da se rešenja nalaze "od danas do sutra", zbog čega bi nastavak ili zamrzavanje progovara mogli da se dese u bilo kom trenutku.  

"(Ta izjava) je jedna vrsta oružja koja se koristi u motivacionim govorima da ubrza puls članova u Glavnog odbora (Srpske napredne stranke), da natera najbliže saradnike da povećaju brzinu... Vučić bi svoju strategiju za Kosovo i Metohiju kandidovao 2012, 2014, 2016. ili prošle godine, da ona postoji", rekao je Milivojević.  

On je dodao i da se Vučić predstavlja kao jedina osoba koja ima ideju i kao čovek koji ima informaciju više, "dok u Ustavu Srbije piše da ni Vlada Srbije ni njen predsednik nemaju pravo da raspravljaju o državnom suverenitetu", kazao je Milivojević.  

"Pregovorima o teritorijalnom razgraničenju moraju da prethode razgovari o promeni Ustava", ocenio je Milivojević.  

On je naveo i da se Vučić ne izjašnjava o svojoj politici, a da pri tom za "izdaju Kosova i Metohije" optužuje prethodnu vlast, čiji je deo bio i njegov sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.  

"Potpisivanje prvog Briselskog sporazuma je bilo loše i na brzinu ispregovarano, u nadi da će Srbija 28. juna 2013. godine postati kandidat za članstvo u EU. Ti pregovori su otvoreni više od godinu dana kasnije. U tom sporazumu se ni na jednom mestu Srbija kao strana u pregovorima ne spominje. Ako su ostale runde pregovora nastavljene na toj osnovi, jasno je zašto ne može Priština da se natera da potpiše osnivanje Zajednice srpskih opština", navodi Milivojević. 

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prcko Palilulac

Dobro rečeno! Politika o KiM "ne postoji".

3 0

Migrantska kriza

Koliko lup**anja o predatom Kosmetu - a ne "Kosovu" (albansko nastojanje je da se po svaku cenu izbaci srpska imenica Metohija...). Zaista, pregršt. Tupoglavci i oni kojima Srbija iz nekog razloga nije u srcu, uporno tvrde da je Kosmet - izgubljen. Još se utrkuju da otkriju - kada to. Izgubio ga Sloba, ne, ne, pre njega još ustavnim promenama 74-te, Draža Marković i jagnjeća brigada, a ne, ipak Tadić, e nije on, zapravo ga gubi ovaj sad, itd, itd. Kosmet nije izgubljen - Kosmet je - okupiran. I ne može se počiniti eventualna izdaja "Kosova", već - izdaja Srbije. Ne može se izdati Beograd, Vojvodina, Kosmet. Može se (vele) izdati - samo Srbija i srpski narod. Sa tom činjenicom da je Srbija okupirana, jer jeste pod okupacijom čim je i 1 cm2 njene teritorije okupiran, se treba nositi i u skladu sa tom činjenici treba i postupati u našem delovanju. Ova vlast to ne čini. I to je krucijalan problem srpske budućnosti i otklanjanja okupacije. Ova vlast to, po svemu, i neće i ne ume da realizuje potrebno. I tu je problem srpskog naroda, ali možda i činjenica da je velikim delom rukovodstvo, pa i uopšte politička "elita" poreklom iz drugih srpskih krajeva, koja je zaposela Srbiju i koji izgleda nemaju nikakvu ili makar ni izbliza dovoljnu empatiju prema matici Srbiji. Nažalost, slično je i sa na ovaj ili onaj način plaćenim ili ucenjenim mufljuzima iz srca Srbije, koji doprinose razaranju jedine nam države. Najidikativnija činjenica u prilog tezi da imaju nekakav prljav, tj, kako kažu njihovi oponenti - izdajnički zadatak, jeste činjenica - da nikako ne žele (ili ne smeju) da odstupe sa svojih zaposednutih pozicija, uprkos činjenici da je njihova spoljna politika doživela i permanentno doživljava najteži debakl u istoriji srpske međunarodne politike. Strahovit debakl. Zastrašujuć. Ali, to, izgleda, nije dovoljno za povlačenje, za ostavke. Kontrolne pozicije, izgleda, sami nikako neće i ne smeju napustiti. Ključ svega je odgovor na pitanje - a zašto? Kada Srbija, srpski narod, pronađe odgovor na ovo pitanje, tada će krenuti u sopstveno vaskrsnuće.

14 10

Petar

Sve je to lepo, ali mi smo propala i zavisna država kojoj mnogo moćniji od nas diktiraju šta da radi. Neće to oni javno da kažu, pred TV kamerama oni govore neke diplomatske fraze, ali suština je u tome da oni odlučuju o nama, da li ćemo postojati, kako ćemo živeti, ko će biti na vlasti itd.. Tako je stotinama godina i tako će biti. Prema tome, najbolje nam je da ćutimo i vežemo konja tamo gde nam gazda kaže, jer tako će biti najmanje štete.

15 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo