Dačić u UN: Nacionalni prioritet političko rešenje za Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na skupu u UN da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, kao i da Srbija pridaje poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu.

Izvor: Tanjug

"Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN-a, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet", rekao je Dačić u obraćanju na Samitu o miru održanom sinoć u sedištu UN u Njujorku u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele, uoči početka 73. zasedanja Generalne skupštine.

Dačić je ukazao da Srbija smatra da je održavanje mira zajednička odgovornost koja zahteva neprekidan angažman i posvećenost kao is talno jačanje svih potrebnih kapaciteta UN, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.  

"Pridajemo poseban značaj delovanju misije UN-a na Kosovu i Metohiji i ističemo da je statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije", rekao je Daćić koji je u sastavu delegacije Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN. 

Dačić je dodao da je Srbija iskreno posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora.

On je rekao da će Srbija, uz vođenje odgovorne politike činiti sve da budu zaštićeni interesi njenog naroda kao i regionalni mir i stabilnost.  

Dačić je rekao da je neophodno da se aktivno deluje u iznalaženju zajedničkih, globalnih odgovora i da je za Srbiju nesporno centralno mesto i uloga UN-a u međunarodnoj zajednici.  

"Smatramo da su ciljevi i načela definisani Poveljom UN-a i danas jednako aktuelni i potrebni", rekao je Dačić. 

On je rekao da se današnji svet brzo menja ali da su mnogi ciljevi koje je isticao Nelson Mendela kao veliki promoter mira i sada aktuelni, i da je neohodno da se i dalje i više radi na promovisanju mira, pomirenja, jedinstva, nediskriminacije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava.  

"Suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, principi su čija aktuelnost ne gubi na važnosti", rekao je Dačić.  

On je rekao da Srbija podržava ravnopravno učešće država u sistemu globalnog upravljanja kao i snažno osuđuje terorizam i sve vidove ekstremizma i radikalizma koji ugrožavaju mir.

Tagovi: Ivica Dačić , Kosovo , UN

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Onako

Nacionalni prioritet bi trebao da bude da od plate živiš k'o čovek a ne kao socijalni slučaj...

32 395

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo