Na biciklima prešli 1.000 km maratona "Stazama Solunaca"

Na biciklima prešli 1.000 km maratona "Stazama Solunaca" Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Pripadnici Udruženja "Prijatelji 72. Specijalne brigade" su se danas, nakon deset dana i oko 1.000 kilometara pređenih biciklom, vratili sa maratona "Stazama Solunaca-Slobodni sinovi" kojim se obeležava stogodišnjica od proboja Solunskog fronta.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da su članovi Udruženja nakon povratka u slavu bitke za Dobro polje položili po kamen s Kajmakčalana na Osmatračnicu u Pionirskom parku.

Penzionisani pukovnik i vođa četrnaestočlane ekspedicije Udruženja Miodrag Kapor rekao je da su tokom puta koji je počeo u Pančevu obišli 19 memorijala, spomenika i grobalja, kao i da su neka od njih obnovili ili obeležili "kako bi putnici namernici-znali šta oni predstavljaju".

"Prelazeći svaki milimetar ove trase, osećali smo sve veće poštovanje prema tim junacima i svugde nastojali da podsetimo i na dogadjaje, ali i na sve one male, nepoznate ljude koji su zapravo učinili ta herojska dela", rekao je Kapor.

On je zamolio državu da "spase od zaborava" 1,2 miliona umrlih u tom ratu i zahvalio je Ministarstvu odbrane Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Vojnoobaveštajnoj agenciji, ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske, ambasadorki Srbije u Makedoniji i generalnom konzulu u Solunu, kao i svima koji su pomogli taj maraton.

biciklisti, solunci Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Načelnik Odeljenja za tradicije i veterane Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane, pukovnik Dragan Milković je naveo da su institucije prepoznale značaj tog projekta za čuvanje tradicija.

"Evociranjem uspomena na hrabre pretke, njihovu patnju i podvige, pokazali ste kako se čuva i vrednuje tradicija. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će nastaviti da rade na čuvanju sećanja na pretke, posebno one koji su dali najviše - svoje živote", izjavio je pukovnik Milković.

Četrnaest članova ekspedicije je tokom putovanja obišlo Polikastro, Zejtinlik, Kajmakčalan, sela Bač, Dobroveni i Skočivir, Bitolj, Prilep, Štip, Zebrnjak kod Kumanova, Vranje, Niš, Ražanj, Paraćin, Lapovo, Topolu i Oplenac.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoki

Evo komentatora koji podržavaju sada ovo kao i stazama Josipa Broza juče.Srbija je bez značaja u prvom i drugom ratu.

0 10

Observer

Ako je 10 dana trajalo putovanje a presli su 1000km onda znaci da su prelazili 100km dnevno.od Panceva do Bitolja.tj grcke strane za uspon na Kajmakcalan i nazad do Bg ili Panceva ima vise od 1000km. Pretposatvljam da su deo puta isli motorizovani, s obzirom da se samo uspon na Kajmakcalan sa grcke strane ne moze uraditi za manje od 4 sata. Znaci ako se krene iz Bitolja biciklom to je jedva moguce uraditi za jedan dan. Sa Makedonske strane treba oko 16h uspona. Pretposatvljam da je to bila kombinovana maratonska trka malo auto malo bicikl...tesko da moze drugacije...s obziron da su se momci na pojedinim mestima zadrzavali da poprave oli naprave neku konstrukciju kako su sami naveli...zasto ovo pisem? Zato sto znam bar jos dve grupe biciklista koji su uradili slicnu stvar. Ali bez publiciteta....za koji ne znam u koju svrhu je potreban....

15 9

Eddie

Da se ne zaboravi. A zaboravilo se, na to ukazuje činjenica da na dostojan način nismo obeležili 100 godina proboja fronta, na to ukazuje činjenica da sva ta groblja niko ne održava. Kada pogledate Nemačko vojnicko groblje ili Francusko, bude vam jasno koliki je naš nemar. Sto se vožnje tiče, vozili su svaki metar, a vi ste tu izneli netačne podatke. Možete pogledati njihovu marsrutu na društvenim mrežama. Oni su vojnici. Čestitke SOKOLOVI.

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo