Šarčević: Zalažem se za obavezno srednje obrazovanje

Šarčević: Zalažem se za obavezno srednje obrazovanje Izvor: N1
(arhiva)

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je u Čačku da se zalaže za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u Srbiji.

On je na konferenciji za novinare rekao da već 85 odsto dece u Srbiji pohađa srednju školu, ali da postoje i određene populacije koje treba uključiti u srednjoškolsko obrazovanje.

Povodom zahteva da se studentima koji dugo studiraju omogući završetak studija, Šarčević je kazao da nema ništa protiv toga da neko studira 20 ili 30 godina.

"Tu postoji tehnički problem, jer ne može po istom nastavnom planu i programu jer ne postoji više taj predmet. Ovo je sad neki zadnji trzaj da je to još uvek izvodljivo. Ali tu postoji i problem socijalne prirode, ti ljudi moraju da pređu na bolonjski model, da polažu diferencijalne ispite i da plate to dodatno", objasnio je Šarčević.

On je ocenio da je glavni problem kod visokog obrazovanja što je finansiranje rešeno uredbama i što "u centru priče nije student", pa se zato danas naplaćuje "sve i svašta".

"Ali ne zameram to fakultetima jer država u jednom trenutku nije imala sredstva da omogući fakultetima sve troškove nego je prepuštala da oni naplaćuju i sada nemate uvid", rekao je Šarčević.

On je dodao da uvođenje menadžera na visokoškolskim ustanovama nije nikakva kontrola države, jer kako je objasnio "imate bahate visoke škole koje sebi daju pravo da naplaćuju koliko hoće, onda se pitate a čije su to pare".

Na pitanje o sprečavanju vršnjačkog nasilja u školama, Šarčević je rekao da Ministarstvo ima tim koji se bavi borbom protiv nasilja u školama, koji odmah dolazi u školu u kojoj je prijavljeno nasilje.

Dodao je da su uvedeni SOS telefoni u Ministarstvu, kažnjavanje roditelja zbog neopravdanih izostanaka učenika i da se zapošljavaju novi psiholozi i pedagozi.

Šarčević je rekao da je šest direktora smenjeno zbog nepostupanja po protokolu o nasilju, a da je poslednji primer predškolska ustanova u Smederevu gde je čitav Školski odbor smenjen.

Kako je napomenuo, rešeni su najnoviji problemi vršnjačkog nasilja u školama u Zemunu i u Kraljevu, još uvek nije detaljno upoznat sa problemom u školi u Subotici.

Po njegovom mišljenju, mora postojati bolja saradnja škole sa porodicama i sa centrima za socijalni rad, a "negde se moraju u rešavanje problema uključiti i zdravstvene ustanove jer kada je dete u velikoj meri sklono nasilju onda moraju da se uključe i psihijatri".

Šarčević je u Čačku otvorio novi Dom učenika čija izgradnja je koštala oko dva miliona evra, a koje su finansirali Vlada Srbije i lokalna samouprava Čačka.

Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lila

O cemu govori ministar. Nigde u svetu nije obavezna srednja škola. Možda bi trebalo izmeniti i usaglasiti naš obrazovni sistem sa Zapadom. Prvo deset godina obaveznog školovanja pa testovi i uspeh ko šta može dalje. A za sve one: Lene, Dijane, Jele, botove, neka se prvo opismene pa komentarišu.

2 0

Vlada

Za početak ministar da odgovori kada će obezbediti besplatne udžbenike za ono što je sada obavezno - osnovno obrazovanje. Do dolaska ove vlasti deca u BG su imala besplatne knjige i plaćalo se samo ako se oštete- to je gradaku kasu koštalo 4 miliona jednokratno. Sada svaki roditelj da svakog Septembra 100 evra po detetu. Izračunajte koliko je profit (38000 djaka po generaciji) i koliko novca se uzme gradjanima i iznese iz Srbije. Ministar da odluči da li škole služe da prave peofit izdavačima ili za obrazovanje.Malo je falilo i šnajdere da uposli sa "prave pare" uvaljujući nam obavezne kecelje. Naša ekonomija se zasniva na tome - država naredila moraš da kupiš/platiš.

7 0

selektor

To je jedan od načina da opismenimo naciju i da dobijemo još mnogo mladih mozgova koji će ostati ovde i od ove zemlje napraviti mesto za poželeti.

1 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo