Vesić: Još 112 km biciklističkih staza, bez kesa od 2020.

Vesić: Još 112 km biciklističkih staza, bez kesa od 2020. Izvor: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da u naredne četiri godine planiraju da izgrade još 112 kilometara staza za bicikliste u Beogradu, i da grad planira da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa. Nameravamo da od 1. januara 2020. godine zabranimo prodaju najlonskih kesa, dodao je.

Beograd je mnogo uradio poslednjih godina na pošumljavanju i poboljšanju ekološke situacije, a jedan od važnih ciljeva je i da se radi na tome da bude što više električnih vozila i bicikala u gradskom saobraćaju, izjavio je danas zamenik gradonačelnika.

Vesić je kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu, gde je obeležen Svetski dan bez automobila, u prisustvu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića rekao da je napravljen ozbiljan korak, ali da se još radi na pošumljavanju i sadnji stabala širom grada.

"Zato smo i napravili u poslednje četiri godine čak 20.000 kvadratnih metara pešačke zone, a juče smo počeli radove na Topličinom vencu", rekao je Vesić.

Zahvalnice za doprinos životnoj sredini dobili su glavni gradski urbanista Milutin Folić, Aleksa Živković iz Udruženja Leka i direktor RTV Bor Blagoje Spaskovski, saopštio je Beoinfo.

On je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica. "Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila. To je veliki iskorak", poručio je zamenik gradonačelnika Vesić je istakao da grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa.

"Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više",  rekao je Vesić i poručio da je cilj da Beograd postane "zeleni i ekološki grad".

Zbog toga, dodao je, grad namerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

"To je prva i istorijska odluka, hrabro smo zakoračili. Tako pokazujemo da poštujemo životnu sredinu, a verujem da će trendove Beograda pratiti i ostali gradovi u Srbiji", naveo je Vesić.

Izvor: Tanjug

Komentara 52

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Spasimo centar

Beogradu je potrebna Mala Gazela na Ušću koja bi povezala pola miliona Beograđana sa zapadne obale Save i Dunava, sa ovima na istočnoj obali uz Dunav, a da ne prolaze kroz centar grada !

2 0

Javor

Bice al na kukovo leto!!! A Vesic je Djindjicev 'otpad' koji se uhlebio tamo gde je nasao sebi ravne!

8 1

Dr

A šta je Vesić?

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo