Obeležena 74. godišnjica Operacije Halijard

Obeležena 74. godišnjica Operacije Halijard Izvor: Tanjug/Gvozden Nikolić

U selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca obeležena je 74. godišnjica početka Operacije "Halijard" u Drugom svetskom ratu, tokom koje su pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini sa improvizovanog aerodroma evakuisali više od 500 savezničkih pilota čiji su avioni oboreni iznad Srbije.

Na obeležavanju su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čabo i brigadni general Duško Žarković.

Gojković je kazala da je Operacija "Halijard" priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu koja nije zaboravljena ni u Srbiji, ni u Americi. 

Ona je rekla da te svetle stranice zajedničke borbe i savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, predstavljaju snažan temelj za izgradnju dobrih odnosa Srbije i Amerike, kao i za dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja. 

"Zato je na svima nama da čuvamo sećanje na njihova slavna dela, ali i da, sećajući se njihovih podviga, budemo posvećeni jačanju naših veza i odnosa u savremenom dobu. To je naša zajednička obaveza prema slavnim precima, kao i današnjim i budućim generacijama", navela je Gojković. 

Posle polaganja venaca na spomen-ploču na Galovića brdu u selu Pranjani, zvaničnici su u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" dodelili učenicima stipendije ambasade SAD-a za esej na temu Operacija Halijard.

Izvor: FoNet

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nick Rivers

Imaju anglo-amerikanci izraz: "Too little too late".

3 1

Python

Kakvu smo šansu imali i kako smo je ispustili ... Muka mi je sami kad pomislim gde bi smo sada bili.

6 1

ДОБРОЋУДНИ БАНАЋАНИН

Шта ће ту Маја Гојковић. Није јој ту место, али ови из СНС се свуда трпају. Морају да буду мирођија у свакој чорби. То је војна ствар и ту је требао бити Министар Војни или његов заменик, а не она.

8 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo