Antović: Oko pet odsto parova u Srbiji čuva matične ćelije

Antović: Oko pet odsto parova u Srbiji čuva matične ćelije Izvor: N1

Doktor Aleksandar Antović ocenio je u Novom danu da je važno iskoristiti matične ćelije. "Pokazano je da mogu da se iskoriste za veliki broj bolesti, jer su to najmlađe ćelije koje možemo da dobijemo", objasnio je.

Polovinom meseca u Majamiju održan je kongres o čuvanju i terapiji matičnim ćelijama, i tokom tri dana kongresa predstavljena su najnovija dostignuća u terapiji matičnim ćelijama. Osim toga, obeležena je i tridesetogodišnjica prve terapije matičnim ćelijama iz pupčanika.

"Kada govorimo o hematološkim bolestima, to je spisak od 80 bolesti u čijem lečenju pomažu matične ćelije, ali je na kongresu bilo reči o inovativnim terapijama koje ulaze u standardnu praksu. Spisak bolesti se više ne može nabrojati. Vrši se oko 7.000 kliničkih studija sa matičnim ćelijama", kaže Antović.

Dodaje da se ne govori samo o lečenju matičnim ćelijama iz pupčanika, već da se koriste i druge.

"To su najmlađe ćelije koje možemo dobiti. Broj bolesti nije neograničen, ali se značajno povećao", kaže on.

Ističe da su SAD i Kina dve države koje rade najviše studija sa matičnim ćelijama.

"Deo studija obuhvata i umnožavanje matičnih ćelija. Najveći problem je bio broj matičnih ćelija koji se uzima na porođaju, sada to više nije problem", kaže on.

Objašnjava da uz novu tehnologiju mogu lečiti i odraslog, teškog čoveka.

"Pomažu kod autizma, cerebralne paralize. Brojne studije pokazuju da pomažu i u lečenju solidnih tumora, tumora creva, jetre, mozga", kaže.

Kaže da Srbija nije loša u postotku, jer oko pet odsto parova čuva matične ćelije na porođaju.

"Finansijski momenat je ograničavajući, trenutno postoje samo privatne banke, u državama sveta postoje i javne, a u Srbiji je javna banka u izgradnji", kaže Antović.

Objašnjava da matične ćelije mogu da se čuvaju neograničeno.

"Zamrzavaju se na minus 196 stepeni Celzijusa. Bitno je vreme transporta i obrada. Kada ih zamrznete jednom, možete da ih čuvate neograničeno, ograničenje je jedino u transportu. Mora da se desi što brže od samog porođaja, jer tada gube na vitalnosti i sposobnosti regeneracije", kaže.

Kaže da je cilj da se građanima Srbije omoguće terapije matičnim ćelijama.

"U Srbiji se matične ćelije čuvaju 11, 12 godina. Dosta parova je sačuvalo matične ćelije, ideja je da ljudima ompogućimo nešto od tih terapija. Poenta je iskoristiti matične ćelije. Pokazano je da mogu da se iskoriste za veliki broj bolesti, jer su to najmlađe ćelije koje možemo da dobijemo", objašnjava doktor Aleksandar Antović.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Primitivac

Matične ćelije su verovatno budućnost medicine. Ako bude tako možda će moći nešto i da izleče.

1 1

Dejan

Ostavili smo maticne celije pri rodjenju cerke preko firme Bi******, jer nam se tada to ucinilo kao dobro ulaganje u buducnost deteta. Nismo hteli da propustimo sansu koja nam se ucinila interesantna. Bas za bakzus, nekoliko meseci kasnije po rodjenju deteta, ispostavilo se da cerka boluje od rekte bolesti. Pokusali smo sve u tom trenutku, pa i da se raspitamo da li maticne celije mogu da pomognu. Bi****** osim ljubaznog sastanka, nista ama bas nista nije ni pokusao da uradi. Obecao je da ce kontaktirati bolnice po svetu koje se bave istrazivanjem, obecao je da ce na kongerenciji u beogradu , nasa cerka biti jedna od tema. Ali nije, nisu je ni pomenuki, niti trazili od centrale neke informacije. Nismo ocekivali, momentalno resenje, ali smo zaprepasceni da nisu hteli da se ni malo potrude, 1 meseca pre toga smo im ostavili 2000 eura. Za rodjenje sledeceg deteta su nas opet uredno kontaktirali, ali su brze bolje pobegli kad smo ih podsetili da su nam jos duzni za odgovore za prvo dete. Dobre stvari se brzo sire i bez reklame i kampanje. Nemojte misliti da ce vam maticne celije pomoci. Zakljucak, bacanje para.

18 0

Jovana

Pronađite na internetu šta o čuvanju matičnih ćelija kaže Prof. Dr Nadežda Basara.

9 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo