Amazon do 2021. otvara 3.000 trgovina bez blagajni

Amazon do 2021. otvara 3.000 trgovina bez blagajni Izvor: AFP/Philippe Huguen

Amazon planira da do 2021. godine otvori 3.000 trgovina bez blagajni, u koje kupci ulaze i kupuju uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu, a u nastojanju da privuče nove kupce u svojim mini-marketima i sendvičarama, objavio je Blumberg njuz.

Izvršni direktor Džef Bezos radi na tome da pronađe najbolji format za taj skup poduhvat, dodaje Blumbeg pozivajući se na neimenovane upućene izvore.

Novi AmazonGo prodajni centri mogli bi imati da budu mini-marketi sa sveže pripremljenom hranom i sa nekim namirnicama, po uzoru na 7Eleven. Druga mogućnost su kiosci.

Agresivno i skupo širenje Amazona moglo bi da ugrozi 7Eleven i trgovine sendviča, porodične picerije i mobilne prodavnica takosa, napominje agencija.

Za Amazon su izazov visoki troškovi otvaranja svake trgovine. Prvi AmazonGo u Sijetlu koštao je više od miliona dolara samo za hardver.

AmazonGo je prvu trgovinu bez blagajne otvorio u blizini sedišta, u Sijetlu 2016. godine.

U međuvremenu je najavio još dve takve trgovine u istom gradu i u Čikagu.

AmazonGo funkcioniše tako što kupci ulaze u trgovinu uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu i nakon skeniranja mobilnog na okretnom ulazu biraju između salata, sendviča, pića i grickalica. Zatim odlaze iz trgovine, ne zaustavljajući se na blagajni.

Senzori i računari detektuju šta su uzeli i automatski im naplaćuju preuzeti obrok ili namirnice, piše Blumberg.

U Amazonu razmatraju mogućnost da do kraja godine otvore 10 takvih trgovina, u idućoj još 50 u velikim gradovima, a do 2021. godine do 3.000, navodi Blumberg.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lena

Hm, potpuno otudjenje izmedju robe I coveka -potrosaca. Hoce li me skener pitati : "komsinice ,gde ste, vec vas dva dana nema ".

16 15

Utopija

6.5 milijardi ljudi će biti visak na zemlji. Barem sto se tiče rada. Ako se vlasniku Amazona ne uzme 95% bogatstva, taj visak će umreti. Od gladi. U Finskoj već postoji plata koja vam obezbedjuje egzistenciju. Esenciju sami moraju naći.

9 5

Predrag

Taj višak će se prekvalifikovati, jer iako se ovde gase određena radna mesta, stvaraju se nova! Neko tu robu i dalje mora da napravi, dopremi, poređa... Istina, moraćemo svi u programere.

6 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo