NATO: Ne prisiljavamo Srbiju da postane članica

NATO: Ne prisiljavamo Srbiju da postane članica Izvor: N1

U 2017. Vojska Srbije učestvovala je u 20 vojnih vežbi sa NATO ili zemljama članicama Alijanse, a do kraja ove godine biće domaćin dve multinacionalne vežbe pod okriljem NATO.

Saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama NATO bila je tema konferencije koju je organizovao Atlantski savet Srbije.

Predstavnici Vojske Srbije na skupu su istakli da su otvoreni i opredeljeni za saradnju i sa zemljama Istoka i Zapada, ali da je Srbija, rezolucijom Skupštine, vojno neutralna.

Milan Ranković iz Uprave za međunaordnu saradnju izjavio je da je to "prava mera odnosa i saradnje sa svim zainteresovanim stranama".

"Shodno tome, Ministarstvo odbrane nastaviće da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima", izjavio je Ranković.

Šef kancelarije NATO u Beogradu Ćezare Marineli izjavio je da ne prisiljavaju Srbiju da postane članica NATO.

"To nam nije neophodno. Na Srbiji je da odluči da li će to postati članica ili neće, to je vaša odluka. Koliko će sarađivati sa NATO, to je takođe odluka Srbije. Mi možemo da ponudimo mnogo mogućnosti, obuka. Mi nudimo znanje 29 zemalja i možete odabrati šta god hoćete. Takođe, ukoliko Srbija želi da sarađuje sa drugim državama - Rusijom, Belorusijom - to za nas asplotuno nije problem", tvrdi Marineli.

Pogledajte prilog Đorđa Naskovića:

Izvor: N1

Tagovi: NATO , Vojska Srbije

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Ne, ne nikako.

133 5

Sinisa

Ne zvanicno.

112 5

Cane

Ne moze niko ni da nas prisili.

235 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo