Vlada i Fronteks potpisuju sporazum, o čemu - nema detalja

Iako su prošle godine pojedini mediji pisali da je Srbija odbila da zaključi sporazum sa Fronteksom prema kojem bi službenici ove agencije imali imunitet u Srbiji, stav Vlade se ove godine po svoj prilici promenio.

Izvor: N1/ Agencije

I iz Vlade, i iz misije Evropske unije u Beogradu, stigle su potvrde da će narednih dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Fronteks (evropska agencija za zaštitu granice Evropske unije) - potpisati sporazum. Šta podrazumeva taj dokument - za sada bez detalja.

Da li, kada i koliko službenika evropskog Fronteksa stiže u Srbiju? Komesar Evropske unije zadužen za proširenje Johanes Han za N1 kaže "o tome ne znam ništa".

N1: Imate li ikakvu ideju šta će se u neposrednoj budućnosti dešavati na granicama sa Srbijom?

Han: Oprostite, ali nisam pratio najnovije vesti.

A vesti su da narednih dana u Srbiju stiže Hanov kolega, komesar Evropske unije za izbeglice da potpiše sporazum o saradnji Fronteksa i srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"To je jedan sveobuhvatan sporazum. Dokument, između ostalog, predviđa da zvaničnici Fronteksa rade zajedno sa svojim kolegama iz Srbije u vezi sa pitanjima migracija. Komesar koji će uskoro doći u Srbiju će detaljnije sve to moći da objasni", kaže Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji.

Dok ne stigne evropski komesar, detalje saradnje s Fronteksom otkriva srpska ministarka za evropske integracije. Podseća da zajednički rad već postoji, i navodi da će se uskoro produbiti.

"Mi smo već sa predstavnicima Fronteksa imali zajednički, hajde da kažem, tim na aerodromu beogradskom. Dakle, predstavnik Fronteksa, predstavnik našeg Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su gledali, dakle, sve direktne letove, proveravali i suspektne konekcije koje su bile na beogradskom aerodromu. Tako da, neka vrsta operativne saradnje naravno da postoji, to je deo naše i obaveze iz Poglavlja 24", navodi Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Mediji, inače, osim o pojačanom delovanju Fronteksa u Srbiji spekulišu i o tome da bi Balkan mogao postati adresa tzv. sabirnih centara za migrante, iz kojih bi dalje uz dozvolu postupno mogli u Evropsku uniju.

"Ne govori se apsolutno i nikada se nije govorilo o tome da će u Srbiji biti neki migrantski centri, pa će onda Fronteks da dođe ovde da čuva granice Evropske unije. Dakle, to stvarno, nemojte da se igramo sa takvim stvarima. O tome se nije govorilo, to se neće desiti", kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Fronteks, inače, ne čine ni policajci, ni vojnici, kako se to obično misli. Reč je o službenicima Evropske unije koji koordinišu i obučavaju graničare država članica, ali i rade analizu rizika i istraživanja, koja su važna za čuvanje spoljnih granica EU.

Fronteks ima na raspolaganju 1500 graničara (stražara i službenika) država članica, koji su na raspolaganju evropskoj agenciji i mogu se hitno uputiti na spoljne granice EU u cilju upravljanja migracijama.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ZR

A zasto bi imali imunitet?

25 344

ZR

Strazari i sluzbenici ali sa oruzjem, tehnikom i avionima

28 340

neko iz daleka

"suspektne konekcije..." - zlatna medalja i prvo mesto za najrogobatniji izraz koji cuh danas:-(

29 519

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo