Vučić: Kinezi u Srbiji mogu da proizvode leteće automobile

Vučić: Kinezi u Srbiji mogu da proizvode leteće automobile Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zamolio kineskog predsednika Si Đinpinga da pomogne Srbiji u tehnološkom unapređenju, odnosno da kineske firme u Srbiji razvijaju visoke tehnologije kako bi se sprečio odlazak mladih iz zemlje.

On je novinarima posle sastanka sa kineskim predsednikom rekao da se nada bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode "leteće automobile".

"Imamo neke ideje koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom (UAE), nešto oni rade i zajedno", rekao je Vučić.

Saradnja sa Kinezima prešla je, prema njegovim rečima, u drugi fazu i da se sada odobravaju preferencijalni krediti i da su značajna ulaganja u privredu.

 Vučić je podsetio da je kineski HBIS kupio smederevsku železaru koja sada postaje najveći izvoznik, a juče je potpisan ugovor sa kompanijom Ziđin o starteškom parnerstu u RTB-u.

"Rešili smo dva teška problema, a važna je i investicija u Zrenjaninu gde će kineska kompanija da gradi fabriku guma", kazao je on.

Ocenio je da bi Ziđin ulaganjem od 300 miliona dolara u rudnik Cerovo i Majdanpek dodatno podigao BDP Srbije za 1,5 odsto, što je godišnje 600 miliona evra.

Najavio je razgovor sa jednom velikom kineskom kompanijom o traženju rešenja za petrohemijski kompleks u Srbiji.

Vučić je istakao da se sa kineskim investitorima razgovara i o otvaranju industrijskih zona u Smederevu i Borči, kao i o izvozu svinjskih glava i papaka u Kinu i zajedničkom korišćenju litijuma iz nalazišta u Srbiji.

"Hoćemo ekonomski da pobeđujemo u regionu i da se ubrzano razvijamo", rekao je Vučić.

Komentara 243

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dr laky

Ovo su nove investicije mozemo i ocekivati razvijanje letece saobracajne policije.....

5 0

Seljak

Kapetan Kirk i Spok Mali. Vrh kombinacija

14 0

Inovator

Mislim da sa ovim pametnjakovićima treba da preskočimo četvrtu industrijsku revoluciju i ubacimo u petu... PROIZVODNJA MEĐUZVEZDANIH BRODOVA... :P

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo