Svetski perači prozora: Manje poginulih nego što Vučić kaže

Svetski perači prozora: Manje poginulih nego što Vučić kaže Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u Sjedinjenim Američkim državama "na svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora", u Svetskoj asocijaciji perača prozora navode da je ta brojka preuveličana.

Direktor za bezbednost te organizacije Stefan Brajt za N1 navodi da u celoj Americi na velikim visinama radi 10.000 profesionalnih perača prozora, a u poslednje četiri godine, beleži se prosečno tri smrti godišnje, ili manje.  

"Zahvaljujući našim naporima da uvedemo pravila, standarde i propise kako bismo povećali nivo bezbednosti, broj poginulih radnika smanjen je za 45 odsto. Pre 2001. godine, kada smo uveli standarde, godišnje je ginulo 12 do 18 radnika. Dve godine kasnije, prosečna smrtnost već je bila ispod četiri, a u poslednje četiri godine ispod troje radnika na godišnjem nivou.D akle, MNOGO manje nego što vaš predsednik veruje", kaže Brajt za N1.  

Podsetimo, Aleksandar Vučić je komentarišući pogibiju dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi ocenio da je to velika tragedija i uputio saučešće porodicama, ali je takođe naveo i da se "u Srbiji, na opasnim poslovima, poput građevine, dešava proporcionalno mnogo manje nesreća".

"Što se tiče optužbi na račun države, ja hoću građanima - mislio sam da o tome ne govorim - hoću ljudima samo da pročitam neke podatke. Znate li da u Americi svakih deset sekundi kada taj posao obavljaju, gine jedan od perača prozora? Svakih deset sekundi", pročitao je Vučić na konferenciji za novinare podatke s papira.

Jedina beleška na internetu koja govori u prilog podatku da u SAD svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora, navedena je na satiričnom sajtu The Onion.

Komentara 172

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pedja

Najveći lažov u novijoj srpskoj istoriji!

63 1

Lucifer++

Predsednik udruženja perača prozora spušta Vučića... Ahahahahhaah!

96 2

Stevan Čiča

Vucic laze cim zine!

78 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo