EU planira da deblokira milijardu evra pomoći Ukrajini

EU planira da deblokira milijardu evra pomoći Ukrajini Izvor: Shutterstock

Evropska unija planira da izdvoji milijardu evra Ukrajini, gde se na istoku vodi oružani sukob i koja jedva izlazi iz ozbiljne ekonomske krize, navodi se u memorandumu koji su potpisali zvaničnici Kijeva i Brisela.

Ta pomoć se daje uz uslov da Kijev sprovede mere za borbu protiv korupcije i da Međunarodni monetarni fond obnovi finansiranje Ukrajine, rekao jepotpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. 

Među traženim merama je da Ukrajina osiguran dovoljno finansiranje za osnivanje suda specijalizovanog za pitanja korupcije i uspostavi elektronski sistem provere prijavljenih sredstava ukrajinskih funkcionera. Ako se te mere ispune, EU će deblokirati ta sredstva u obliku dugoročnih zajmova, od kojih bi prva tranša od 500 miliona evra mogla da bude oslobođena do kraja ove godine a druga na proleće 2019, rekao je on. 

"Vidimo da ukrajinska privreda ponovo raste i očekujemo rast BDP-a od 3,5 odsto ove godine", rekao je potpredsednik Evropske komisije.

Ukrajina koja je 2014. zapala u duboku ekonomsku krizu, do sada je dobila 2,8 milijardi evra pomoći EU, prema saopštenju Evropske komisije u Ukrajini. 

Brisel je, međutim, prošle godine odbio da oslobodi dodatnu tranšu pomoći od 600 miliona dolara Kijevu zato što nije ispunio potrebne uslove.

Tagovi: Ukrajina , Evropska unija , EU

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ckomi

Velika je tamo korupcija i lopovluk, kao kod nas ili još veća.

11 0

Апостол

Од браће Руса добију рат и отимање територије, а од зле ЕУ добијају милијарде... 'ајмо русофили, крените са вашим флоскулама, које сте научили напамет, а које понављате као папагаји.

15 9

Milija

i stara juga svu pomoc sveta da se zavadimo i rasparcamo a onda nas sada demokratizuju i kupuju fabrike. Mozemo da pricamo da su vrednosti zapadnog sveta bolje ali ekonomski interesi i jednih i drugih nadjacavaju pokazuju da oni svidjaju svoje. Ti samo moze s u svom skivenom sveti misliti kako nam ovi ili oni zele dobro. Rusi prodaju avione, Njemci posmatraju kao jeftinu radnu snagu Amerikanci uzimaju Kosovo zbog rada i baza. Ja ne vidim da nam je zapad veci prijatelj...Minzivimo u iluziji da je neko sa nama zbog toga sto smo mu slatki :)

14 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo