Stručnjaci upozoravaju da bez žena nema napretka

Stručnjaci upozoravaju da bez žena nema napretka Izvor: Pixabay

Rodna neravnopravnost jedna je od najvećih prepreka ljudskom napretku, rekli su službenici UN-a, koji su predstavili indeks koji pokazuje koje su zemlje napravile najveći napredak, a koje zaostaju.

Niger je zauzeo poslednje mesto na tzv. ljudskom razvojnom indeksu (HDI), ispred kojeg slede Srednjoafrička Republika, Južni Sudan, Čad i Burundi, što su rezultati otprilike isti kao i prošlogodišnji.

Norveška, Švajcarska, Australija, Irska i Nemačka nalaze se na vrhu indeksa, koji rangira zemlje prema napretku u zdravstvu, obrazovanju i dohotku.

"Ne možemo govoriti o ljudskom razvoju, ako ne uzmemo u obzir 50 posto populacije", rekao je Selim Jahan, glavni autor Izveštaja o ljudskom razvoju.

"Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena su ključni. To nije sporedna stvar", dodao je Jahan.

Studije pokazuju da devojke koje ostaju u obrazovnom sistemu imaju više mogućnosti i zdraviju i bolje obrazovanu decu, što podiže državni razvoj.

Jahan je rekao da zemlje treba da rešavaju probleme poput: dečjih brakova, manjka žena u politici, tereta kućnih poslova i niskog nivoa zemljišnog vlasništva koje pripada ženama.

U izveštaju Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), koji je prvi indeks objavio 1990, navodi se da je svet značajno napredovao u mnogim poljima, ali je "sve više nejednak, nestabilan i neodrživ".

Izveštaj upozorava da nejednakost u razvoju predstavlja "smrtonosni izazov napretku" i može pogodovati ekstremizmu.

Zemlje pogođene sukobima pale na listi

Zemlje pogođene sukobima najviše su pale na listi. Sirija je između 2012. i 2017. pala za 27 mesta, uglavnom zbog smanjenja očekivanog životnog veka, dok je Libija pala za 26 mesta, a Jemen za 20.

Stručnjaci tvrde da bi Sirija iduće godina mogla biti na još nižem mestu, zbog uticaja smanjenja prihoda, manje učenika koji pohađaju školu i masovne migracije.

Najveći napredak zabeležili su Irska, Bocvana, Dominikanska Republika i Turska.

Globalno je očekivani životni vek porastao za gotovo sedam godina od 1990, a u više od 130 zemalja obavezno je pohađanje osnovne škole.

"Napravljen je impresivan napredak", rekao je Jahan na konferenciji za novinare.

"Ali postignuća su bila neravnomerna ... Živimo u neravnopravnom i podeljenom svetu", dodao je.

Životni vek: 52 godine u Sijera Leoneu, 84 u Hong Kongu

Očekivani životni vek varira od 52 godine u Sijera Leoneu do 84 godine u Hong Kongu, pokazuje HDI.

Bruto domaći proizvod iznosi 663 dolara u Srednjoafričkoj Republici, dok u Kataru iznosi 116,8 dolara.

Odrasla osoba u Nemačkoj prosečno je bila u obrazovnom sistemu 14 godina, a u Burkini Faso dve godine.

Jahan je upozorio da će se napredak zaustaviti ako se ne suočimo s klimatskim promenama i ekološkim problemima.

Tagovi: UN , Napredak , izveštaj , Indeks , razvoj , žene

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Svetlosti

Svi smo mi podjednako bitni,dopunjujemo se I prozimamo na svim zivotnim poljima. Aragon pod uslovom da smo normalni,razumni ljudi...samo toliko...

9 0

nesha

Ja se slažem da bez žena isto kao i bez muškaraca nema napretka. I jesam za ravnopravnost ali ne i za jednakost. Trebaju imati ista prava ali naravno da prosečan muškarac može da prenese veći teret jer je fizički jači kao što su i žene bolje u nekim poslovima. Kao što ne može npr belac da pobedi u trci na 100m. Jedno je ravnopravnost ali ga ne treba mešati sa jednakošću. Baš zbog tog mešanja imamo ovo što nam se dešava. Kažete da bez žena nema napretka a trenudno zapadna civilizacija proada a jačaju one civilizacije gde su žene u podređenom položaju. Kako to? Tako što mešamo ravnopravnost i jednakost

6 13

nirvana

Mislite na Avganistan, Irak, Somaliju, ...?

8 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo