Protest "Ne davimo Beograd" zbog smrti dvojice radnika

Protest "Ne davimo Beograd" zbog smrti dvojice radnika Izvor: Twitter/Ne davimo Beograd

Više desetina građana okupilo se ispred Vlade Srbije na protestu Inicijative "Ne davimo Beograd" pod nazivom "Koliko vredi život u Srbiji", kako bi odali poštu dvojici radnika koji su poginuli na gradilištu Beograda na vodi.

Inicijativa "Ne davimo Beograd" je u objavi za skup pozvala građane da "dođu i u miru odaju poštu svim poginulim radnicima u Srbiji" kojih je, kako su naveli, od početka godine 29. 

Cilj skupa je, kako navode, bio da upozore nadležne da je njihov posao pre svega da čuvaju ljudske živote i javna dobra, "a ne da teže samo opstanku u svojim foteljama". 

Aktivisti Inicijative su na protestu nosili velike transparente na kojima je pisalo "Na vrh' planine zastava se vije crvena od krvi proletera", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Dokle će Srbija trpeti zlo", "Narod gladuje, elita se raduje" i druge. 

Antifašistički hor "Naša pjesma" otpevao je pesmu "10.000 štrajkača, građevinskih radnika iz Beograda", delo Vojislava Vučkovića koji je 1941. godine umro od prebijanja u nacističkom zatvoru, a potom su okupljeni građani ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije upalili sveće i položili cveće.

Aktivista Inicijative "Ne davimo Beograd" Dobrica Veselinović je kazao da su želeli da obeleže današnju tragediju, ali i sve one od početka godine. 

"Brojni radnici su preminuli na svom poslu, brojne su žrtve nasilja... Neprihvatljivo je sve što smo danas čuli od čelnika države. To je ruganje zdravom razumu. Cveće i sveće ostavićemo na ulazu u zgradu Vlade. Pozivam da se ujedinjujemo i svi zajedno razmislimo u kakvom društvu želimo da živimo", kazao je Veselinović. 

Skup je protekao mirno, a saobraćaj se u tom delu grada odvijao nesmetano.

Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

M&G

Drzava se brine da radnici imaju minimalac i najvise + 20 %. A radno vreme i zivoti radnika su nebitni .

49 144

M&G

BOTOVI !!! Istina boli .

26 124

Marija

Evo ja cu da ti odgovorim, nisam bot i citam novine svaki dan, pa ajde nesto i da prokomentarisem. Kada bi drzava povecala minilac iznad svojih ekonomskih mogucnosti sta bi onda opet dobili, da su penzioneri zrtvovali svoje penzije da se ekonomska situacija u drzavi popravi, a oni su ceo radni vek radili i doprineli razvoju drzave. Kad su oni mogli da izdrze da se situacija popravi, neka izdrze i ovi koji sada rade za minimalac koji ce im biti uvecan u skladu sam ekonomskim merama. Dakle instrument je povecanje zarada a mera je povecanje istih za 20% koja je efikasna a da se ne narusi stabilnost privrede. To su neki strucnjaci, znas i procenili.

218 23

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo