Srbija u očima Malog u "zlatnom dobu", građani se ne slažu

"Rezultati srpske ekonomije su impresivni, penzioneri će od 1. oktobra imati nikad veće penzije, a do kraja godine i plate u javnom sektoru biće više''... to su reči ministra finansija. Siniša Mali je na taj način najavio da za Srbiju nastupa zlatno doba, jer stižemo i prestižemo države u okruženju. Dele li taj optimizam građani i ekonomisti?

Izvor: N1

"Da, za Srbiju nastupa zlatno doba u narednim godinama", poručio je ministar finansija Siniša Mali.

"Zlatno doba? Pa možda sa Marsa."

"Ne mora biti zlatno, bitno je zdravlje i da hoćeš da radiš.", kažu građani koje smo pitali o najavi ministra finansija.

Oprečna mišljenja na prestoničkim tezgama o najavi da stiže zlatno doba. Ne reaguju isto na reči ministra prodavačice koje je na ulicu izvukla ista muka - preživljavanje.

"Ko neće da radi, za njega nikada neće biti dobro. N1: Dobro, Vi radite, a da li zaradite? Normalno zaradim, za dnevne potrebe zaradim."

"Ja živim na nuli. Ceo dan radim, a nula. Znači nisam otišla na odmor četrdeset godina."

Ne odmara ni penzionerka Milanka Kiković. Čekajući zlatno doba, odlučila je da produži radni vek. Zarađuje za unuka i sina.

"Ja i supug imamo solidnu penziju. Ja imam 15 hiljada, on ima oko 40 hiljada. Platimo stan, solidno da živimo. N1: 15 hiljada je vama solidno? Pa kaže, bolje išta nego ništa sine", kaže Milanka Kiković.

"Mi idemo sa nikad većim penzijama od 1. oktobra", kaže Siniša Mali.

"Pa nadamo se, ali videćemo da li će da stigne", dodaje Milanka Kiković.

I dok udruženja penzionera podsećaju da će "nikad veće penzije" biti zapravo vraćanje na stare iznose, pre smanjenja 2014, ekonomisti upozoravaju da nova pravila za isplatu penzija ne predviđaju njihov rast u skladu sa rastom cena. Pa se novo penziono doba teško može zvati zlatnim.

prodaja, ljudi Izvor: N1

"Sada ulazite u novu fazu nepredvidivosti, nejansoće i nekako opet svaki čas treba da gledate šta će vlada da smisli i kako će da se kreće ukupna privreda, pa će neko da kaže - e, pa evo vam još nešto malo", objašnjava ekonomista Jurij Bajec.

Mala je, prema rečima ministra finansija, samo stopa nezaposlenosti, a privredni rast sve veći. Među dva najviša u Evropi - otkriva Mali.

"Sada mislim da više nikome ništa nije smešno, jer su ovo impresivni rezultati u našoj ekonomiji", rekao je Mali.

Ipak, zlatno doba - prejak je izraz, upozorava struka. Jer, nisu indikatori životnog standarda samo brojke. Za blagostanje bitno je na primer i da imate mogućnost da putujete vozom ili da pohađate nastavu čiji časovi iz sedmice u sedmicu neće biti kraćI za 15 minuta.

"Tačno je da je stopa nezaposlenosti opala, da su stvorena neka nova radna mesta, ali mislim da i tu treba da imamo određenu ogradu da su radna mesta nastala u onim industrijama koje plaćaju niske zarade, a to se opet direktno održava na životni standard. Dakle, situacija na tržištu rada se poboljšava, to je istina, ali mislim da bi trebalo više da se razmišlja u nekom srednjem roku na stvaranje novih, ali kvalitetnih poslova", objašnjava Jelena Žarković Rakić iz Fondacije za razvoj ekonomske nauke.

U svakom slučaju, građani koje smo sreli uglavnom ekonomsko stanje u Srbiji ne vide očima ministra. Životni standard, umesto terminom iz grčke mitologije, mahom su opisali rečima osrednji i prosečan.

"Kako je sve ja ne verujem da će biti zlatno doba".

"Teško, teško".

"Pa skeptičan sam znate, ja baš ne verujem ministrima kad kažu nešto", rekli su s građanima s kojima smo razgovarali.

Komentara 48

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pedjoni

Hoće li prestati ovo i ovakvo ponižavanje? I, na žalost, sadašnja vlast možda ostavlja matricu za svaku buduću vlast, beozobzirnu veštinu laganja.

7 0

Tužno

"Sada mislim da više nikome ništa nije smešno, jer su ovo impresivni rezultati u našoj ekonomiji", rekao je Mali. I smešno i tužno. Smešno mi je kako jedan "doktor nauka" naivno zastupa tezu da smo svi budale. Tužno mi je kako jedan "doktor nauka" postaje drugi najbitniji šraf (posle multipraktik preCednika) u našoj ekonomiji i finansijama. Propada Srbija, a mi samo gledamo. Ali nam stvarno nije smešno.

36 0

Danka

"Sada mislim da više nikome ništa nije smešno, jer su ovo impresivni rezultati u našoj ekonomiji", rekao je Mali. U ovoj jadnoj državi, odavno ništa nije "smešno", OSIM VAS!

43 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo