Srbija (ni)je pravna država

U kom je dobu Srbija kad je reč o pravosuđu? Evropska Unija stalno ističe da nema značajnog napretka kada je u pitanju poglavlje koje se tiče pravosuđa i borbe protiv korupcije - 23, kao i to da je ovo jedan od najvažnijih segmenata za ispunjavanje uslova za pristup EU. Gde je Srbija dve godine posle otvaranja poglavlja?

Izvor: N1

Svi imaju pravo na pravdu, fer i funkcionalno suđenje, bez političkih pritisaka, ljudska prava se poštuju, a protiv korupcije se bori - tako izgleda država u kojoj se načela poglavlja 23 primenjuju.

Da li je više od dve godine posle otvaranja tog poglavlja Srbija bolje mesto za svoje građane?

"Da li imamo pravnu državu? Mislim da pravna država itekako postoji u Republici Srbiji, mislim da treba jačati određene institucije, jedan od načina je izmena Ustava, koja podrazumeva nezavisnost sudstva, ali istovremeno treba jačati odgovornost, uvođenju transparentijih kriterijuma za izbor nosioca pravosudnih funkcija", izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

 Upravo sledeće nedelje biće prilika da Ministarstvo pravde predstavi Nacrt amandmana za izmenu Ustava iz oblasti pravosuđa, usklađene sa preporukama Venecijanske komisije. Sve će se odvijati pod budnim okom Evropske Unije.

"Evropska Unija s pažnjom prati reviziju Ustava, smatramo da je bitno da Srbija ima zakone koji se tiču vladavine prava, ali i da ih primenjuje. Pomno pratimo sve u vezi sa tim, tako da ćemo u sledećem izveštaju dati našu procenu koliko se napreduje u primeni poglavlja 23", kaže Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

U Jukomu kažu da u punom smislu reči u Srbiji još ne funkcioniše ni pravna država, ni nezavisno sudstvo.

"Odgovornost je na svim stranama, nije odgovornost samo na izvršnoj vlasti, pravosuđe isto mora uzeti deo odgovornost, ali i nezavisne institucije, a izgubili smo i Narodnu skupštinu kao mesto za debatu gde se razgovara i o zakonima i o sprovođenju istih", kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

Osim što se poglavlja 23, kao i 24, otvaraju prva, očekuje se da budu i poslednja zatvorena, kako bi se tok pregovora pratio sve vreme, te kako bi se mogla pratiti primena sprovedenih reformi u praksi.

Komentara 24

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

moma

U pravu je covek.Ali mi samo pratimo primenu i nacin primene zakona u skladu sa zapadom.Primera koliko hocete.U potpunosti sa svim svetskim zakonima,osim zakona SFRJ i njenog ustava,zapad je razorio istu drzavu,naterao narode u njoj da ratuju uz pomoc YU emigracije obucene i udruzene Sorosove "Legije stranaca",odlicno placene od njih.Takodje su se pokazali zakonski vrlo dosledni,razbijanjem Srbije,po svetskim zakonima,osim zakona i ustava Srbije, otcepili i priznali "demokratsko"otcepljenje KIM.Nasa drzava se od "5-tog oktobra" na ovamo,samo ugleda na nepostovanje medjunarodnog prava i zakona zapada, koje zapad primenjuje u spoljnoj politici.Gde je onda GREH ugledati se na njih.!?

4 148

Lena

Ja imam veliki problem sa problemima pravosudja - cim se Nela oglasi ja zaspem

17 107

ja

Srbija je komunistička septička jama

45 265

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo